Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 22.04.2021. 12:00

Napokon stižu topliji dani - sjetva može početi

Dovoljno toplo, a i vlažno tlo garancija je da će sjeme posijano ovog tjedna vrlo brzo početi klijati, a zatim i nicati, kaže naš agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Martina Popić
  • 2.526
  • 300
  • 0

Proteklih sedam dana akumulacija topline bila je manja od prosjeka. Jutra su još uvijek bila hladna. Pri tlu se živa termometra na istoku spustila na -6, a u gorju i zapadu na -7℃. Upravo zato, povrtlarske kulture uzgajane ne otvorenom sigurno su stradale. Oborine je bilo, pa je tlo danas umjereno vlažno.

U danima koji dolaze akumulacija topline konačno će biti jednaka, a ponegdje i veća od prosjeka za ovo doba godine. Vrijedno je istaknuti kako će dnevna temperatura zraka u nedjelju narasti u gorju do 17℃, uzduž Jadrana 18℃, a na istoku i zapadu Hrvatske i do 20℃.

Tlo će iz dana u dan biti sve toplije. Temperature sjetvenog sloja tla krajem tjedna na istoku i zapadu Hrvatske kretat će se oko 12℃. No, u gorju će srednje dnevne vrijednosti još uvijek biti niže od 10℃.

Oborine se do kraja tjedna ne očekuju, pa će tlo biti umjereno vlažno. Ne samo plitka obrada tla, nego i sjetva povrtlarskih pa i ratarskih kultura moći će se obavljati.

Savjetujemo vam da suhe i sunčane dane svakako iskoristite za sadnju ljetnog cvijeća. Kako se pojava mraza ne očekuje, biljke osjetljive na temperature ispod točke smrzavanja neće trebati noću prekrivati akrilnom folijom, a staklenike i plastenike zagrijavati. Savjetujemo i da se ruže pregledaju jer je opasnost od pojave lisnih ušiju, ali i pepelnice vrlo velika. No, vinogradare upozoravamo na moguću pojavu grinja, ali ovisno o fenofazi u kojoj se vinova loza nalazi.

Vrijedno je istaknuti kako će se idućih dana u zaštiti od biljnih bolesti moći koristiti sumporni pripravci, jer će dnevne temperature svakodnevno biti veće od 15℃.

Oborine očekujemo tek sredinom tjedna koji nam dolazi. Upravo zato, povrtlarske kulture posijane ovog tjedna, u tjednu koji slijedi nicat će vrlo brzo i ujednačeno. No, očekujemo i vrlo intenzivan rast korova. Plitkom obradom umjereno vlažnog tla korovi nam neće neko vrijeme praviti probleme.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]