Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 02.10.2019. 12:00

Nakon oborina uskoro slijede suhi, ali ne odveć topli dani

I ovaj tjedan poznati agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić donosi nam prognozu, ali i savjete koje radove obavljati u skladu s vremenom.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 4.859
  • 304
  • 0

Proteklih sedam dana akumulacija topline bila je veća od prosjeka za ovo doba godine za 20%, a ponegdje i za 25%. I zato su bobice neubranog grožđa akumulirale još više šećera, a tlo se vrlo brzo sušilo. Dnevna temperatura zraka narasla je u gorju do 25℃, zapadu 26℃, a na istoku Hrvatske, te uzduž Jadrana i do 28℃. No, u gorju je ponegdje bilo i pojave slabog mraza. Oborine je bilo u cijeloj zemlji. Ukupno je izmjereno na istoku 6 do 29 mm, zapadu 6 do 28 mm, u gorju 27 do 35 mm, a uzduž Jadrana 1 do 34 mm oborine.

Tlo je ipak veći dio proteklih sedam dana bilo umjereno vlažno, pa su traktori i kombajni mogli ulaziti na oranice obavljajući kombajniranje ratarskih kultura. No, i priprema tla za jesensku sjetvu mogla se obavljati.

U danima koji dolaze akumulacija topline bit će jednaka, a ponegdje na istoku Hrvatske te uz Jadran i manja od višegodišnjeg prosjeka. Dakle, uskoro će osjetno zahladiti. Savjetujemo da se cvijeće uzgajano za Dan mrtvih noću prekriva odgovarajućim folijama, a plastenici zatvaraju. Pojava mraza moguća je u petak. Dnevna će temperatura zraka na kopnu idućih dana narasti do 16℃, a uz Jadran i do 20℃.

Oborine ne samo na kopnu, nego i uzduž Jadrana očekujemo u četvrtak. Količine ponegdje mogu biti i obilne, a to znači da na brdovitim terenima može doći i do erozije tla. Ulazak traktora na teško propusnim tlima koja će se sporo sušiti neće biti moguć.

Voćarima i vinogradarima savjetujemo da suhe i sunčane dane iskoriste za jesensku gnojidbu. Kad oborine prestanu savjetujemo ljubiteljima gljiva da se upute u šume tražeći ne samo vrganje, nego i ostale neotrovne gljive.

I tako malo pomalo eto nas u mjesecu s obiljem vlage i magle. Pojava mraza više neće biti rijetkost. Stara pučka izreka kaže: “Što list duži, to se zima pruži“. I stvarno, ako lišće dugo ostane na krošnji, zima će sigurno biti duga.


Tagovi

Vrijeme Prognoza Agro prognoza Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.