Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 06.06.2022. 13:30

Mogući pljuskovi sa gradom: Bolesti i insekti napadaju zasade voća

Intenzivnije padavine prognoziraju se od 8. do 10. juna. U nedelju i ponedeljak, 13. i 14. juna, bi u većem delu zemlje bilo pretežno sunčano i toplo.

Foto: Gordana Nastić (ilustracija)
  • 195
  • 32
  • 0

U Srbiji se u periodu do 15. juna 2022. godine u većini dana očekuje promenljivo oblačno i nestabilno vreme uz smenu sunčanih i oblačnih intervala i povremenih pljuskova sa grmljavinom, koji će lokalno biti praćeni gradom, jakim vetrom i intenzivnim padavinama. Temperature vazduha bi imale vrednosti oko ili malo iznad višegodišnjeg proseka.

Intenzivnije padavine prognoziraju se od 8. do 10. juna. U nedelju i ponedeljak, 13. i 14. juna, bi u većem delu zemlje bilo pretežno sunčano i toplo.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, dok će u delovima centralne Srbije biti jako vlažni uslovi.

Padavine krajem maja - saveznici biljnim bolestima

Padavine zabeležene krajem maja stvorile su povoljne uslove za razvoj biljnih bolesti, kao što su čađava pegavost i čađava krastavost ploda jabuke, zatim do ostvarenja infekcije prouzrokovačem šupljikavosti lišća koštičavog voća, pegavosti lista trešnje i višnje i truleži plodova, kao i plamenjače, pepelnice i crne pegavosti lista vinove loze.

Kod ratarskih kultura, prvenstveno pšenice, u uslovima velike vlažnosti dolazi do infekcije klasa gljivom prouzrokovačem fuzarioze klasa. Od biljnih štetočina treba pomenuti lisne vaši na paprici i voću, a prisutni su i šljivin i breskvin smotavac koji prouzrokuju crvljivost plodova.


Tagovi

Pljuskovi Grmjavina Padavine Grad Čađava pegavost Fuzarioza klasa Lisne vaši Plamenjača Pepelnica


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva