Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prognoza
  • 24.03.2020. 08:30

Mart završavamo sa snegom, ali i sa štetočinama

Toplo vreme tokom proteklih dana povoljno je uticalo na aktivnost insekata-štetočina. U zasadima krušaka prisutne su larve obične kruškine buve. Kod ratarskih kultura, na usevima pšenice, prisutna je žitna pijavica, na uljanoj repici-repičin sjajnik i siva repina pipa.

Foto: Valerija Čolović
  • 199
  • 14
  • 0

U Srbiji se danas i sredu, 25. marta, očekuje se oblačno i hladno vreme mestimično sa snegom uz dalje povećanje visine snežnog pokrivača, naročito na istoku, a usled jakog vetra očekuje se i stvaranje snežnih nanosa. U sredu će doći do slabljenja padavina. U četvrtak, 26. marta, očekuje se malo toplije vreme, dok će na severu i zapadu biti suvo, a u ostalim krajevima ponegde sa slabom kišom, na planinama sa slabim snegom. Od petka 27. marta se prognozira umereno do potpuno oblačno vreme mestimično sa kišom, na visokim planinama sa snegom uz manji porast dnevne temperature.

Kako će se niske temperature odraziti na voćke?

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1 na većem delu teritorije Srbije preovladavaće umereno do jako vlažni uslovi, u delovima centralne, Južne i Jugoistočne ekstremno vlažni uslovi, dok će u delovima Zapadne i Severne Srbije biti normalni uslovi vlažnosti. 

Pojava štetočina na svim biljnim kulturama

Toplo i sunčano vreme tokom proteklih dana povoljno je uticalo na aktivnost insekata-štetočina. U zasadima krušaka prisutne su larve obične kruškine buve. Kod ratarskih kultura, na usevima pšenice, prisutna je žitna pijavica, na uljanoj repici-repičin sjajnik i siva repina pipa.

Stižu mala i velika repičina pipa - kako ih prepoznati i suzbiti?

Što se tiče biljnih bolesti, na usevima pšenice ima simptoma lisne rđe, pepelnice žita i sive pegavosti lista pšenice. Kod voćarskih kultura, sa prvim padavinama, uz povoljne temperature, može doći do infekcije prouzrokovačem čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke.


Tagovi

Sneg na usevima Zahlađenje Repičina pipa Krastavost plodova jabuke Pojava štetočina Lisna rđa Pojava kruškine buve


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...