• Natprosječne temperature
  • 02.11.2018. 18:00

Ljetni novembar: Temperature ovog vikenda više od 25 °C?

Ovo su vrlo ekstremne temperature, neuobičajene za početak novembra kada prosječne dnevne temperature ne prelaze oko 14 do 16 °C.

Foto: PrintScreen
  • 183
  • 35
  • 0

Natrposječne temperature i manjak padavina nastavljaju se i u novembru i sad već predstavljaju ekstremne anomalije. Tako se za ovaj vikend na srednjem Balkanu i u istočnoj Evropi prognoziraju temperature veće od 25°C koje će uzrokovati vrlo topla atmosferska masa. 

Na čitavom evropskom kontinentu očekuju se više temperature, ali na području balkanskog poluotoka i južnog Mediterana one će biti i za 10 °C više od prosječnih

Zabrinjavajući rast temperature na Zapadnom Balkanu 

Dakle, radi se o vrlo ekstremnim temperaturama koje nisu uobičajene za početak novembra kada prosječne dnevne temperature ne prelaze oko 14 do 16 °C, piše Severe Weather Europe

Ova će vremenska anomalija biti najizraženija u subotu, 3. novembra kada bi visoke temperaturne vrijednosti mogle dostići do 27-28 °C što bi bila rekordno visoka temperatura u istočnoh Hrvatskoj, sjevernoj Srbiji, južnoj Mađarskoj i zapadnoj Rumunjskoj, od kako postoje prognostički zapisi. 

Kako će ovakve vremenske (ne)prilike utjecati za životinje i bilje, pokazat će - vrijeme. 
 


Tagovi

Natprosječne temperature Novembar Ekstremna anomalija


Autorica

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi