Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 10.03.2021. 16:30

Kiša u cijeloj Hrvatskoj, a u gorju i snijeg

Jutarnje će temperature do petka imati negativan predznak, što znači da će na kopnu i dalje biti pojave mraza, upozorava agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Lucija Bencarić
  • 2.031
  • 49
  • 0

Od subote do jučer temperature zraka bile su u cijeloj Hrvatskoj primjerene prvoj polovici ožujka. Tijekom dana one su narasle u gorju do 17℃, na zapadu, uz Jadran 18℃, a na istoku do 20℃. Jutra su itekako bila hladna. Pri tlu se temperatura spustila u Šibeniku na -6℃, Varaždinu i Gospiću -11℃, a u Slavonskom Brodu na -12℃. I zato su se staklenici i plastenici morali noću ne samo zatvarati, nego i zagrijavati.

Vrijedno je istaknuti kako se i duboko izorano tlo na pet centimetara dubine tijekom ranih jutarnjih sati smrzavalo. Upravo to će tlo uskoro biti praškasto, što znači i lagano za pripremu tla pred sjetvu. Oborine je bilo vrlo malo. Na istoku i zapadu Hrvatske ukupno je izmjereno 1 do 2 mm, a u gorju 1 do 9 mm. Uzduž Jadrana s izuzetkom krajnjeg juga nije je bilo. No, u Dubrovniku je palo i 54 mm kiše.  

Još će i sutra biti suho. Već u petak očekujemo oborine u cijeloj Hrvatskoj kad količine ponegdje mogu biti obilne. U gorju ponegdje može biti snijega. Subota će biti bez oborine. Tijekom nedjelje eto nam je ponovno, ali će već u ponedjeljak i prestati.

Jutarnje će temperature do petka imati negativan predznak, što znači da će na kopnu i dalje biti pojave mraza. Tijekom vikenda dnevne, ali i jutarnje temperature zraka lagano će rasti pa će biti toplije u odnosu na dane tijekom tjedna. Na kopnu će dnevne vrijednosti temperatura narasti i do 17℃.

S pripremom tla za sjetvu te sjetvu treba obaviti do petka, jer će tlo uskoro biti vrlo vlažno. Kako se uzduž Jadrana sade i siju povrtlarske kulture, savjetujemo da se s radovima požuri. Najavljene oborine znatno će izmijeniti vlažnost tla. Posijane ratarske, ali i neke povrtlarske kulture brzo će početi nicati. Međutim, oborine će potaknuti i rast korova, pa se uskoro pripremimo za plitku obradu tla. Korištenje herbicida uskoro će biti vrlo ograničeno.

Vinogradari i voćari nastavit će s rezidbom. Slijedi vezanje, popravljanje armature, te gnojidba. Obrada tla može pričekati dane s umjerenom vlažnošću tla. Kako će se i saditi, savjetujemo da se prije sadnje dobro razmisli o mjestu mladih voćaka. Loše odabrano mjesto kasnije donosi neizmjerno mnogo problema. Neki od njih su zasjenjivane niže rastućih biljaka, a pogotovo teško kultiviranje tla ako smo voćke posadili preblizu jedne drugoj.

Ne zaboravimo što prije kućice za ptice unutar naših okućnica otvoriti i očistiti kako bi ponovno iz njih dopirao cvrkut mladunaca.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]