Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prognoza za jesen
  • 11.09.2021. 18:00

Kakvo nam vreme donosi jesen: Pretnja od poplava u oktobru?

Dolazak značajnijih padavina najavljen je krajem oktobra i novembra. Možemo očekivati grmljavinu, pljuskove i olujne vetrove, a ne može se isključiti ni lokalizovani grad.

Foto: Depositphotos/VladimirBaz
  • 540
  • 75
  • 0

Prosečna temperatura površinskog vazduha u Evropi od juna do avgusta ove godine bila je gotovo 1°C iznad proseka u odnosu na razdoblje od 1991-2020., što čini ovo leto najtoplijim u grupi podataka Službe za klimatske promene Copernicus (C3S), stoji u njihovu mesečnom pregledu za avgust.

Ali, ovogodišnji osmi mesec bio je uz onaj 2017. godine globalno treći najtopliji zabeležen, čak nešto više od 0.3°C topliji u odnosu na prosek razdoblja 1991-2020., ali sa kontrastnim uslovima na celom kontinentu. Rekordne maksimalne temperature zabeležene su u mediteranskim zemljama, toplije od proseka na istoku te generalno ispodprosečne na severu.

Još nedavno smo bili svedoci katastrofalnim krajnostima gde su severnu i središnju Evropu pogodile istorijske poplave, dok su uzastopni toplotni talasi uzrokovali požare na jugu i jugoistoku našeg kontinenta. 

Mogući toplotni talasi

Šta nam nakon ovakvog leta donosi jesen, objavili su prognostičari AccuWeathera. Članovi međunarodnog tima za dugoročno prognoziranje, Tajler Rojs i Alan Repert kažu da će obrazac La Ninja koji se razvija na Pacifiku, a koji će uticati na vremenske uslove u celom svetu, biti pokretačka snaga za celu jesen. Sezona službeno počinje sa početkom jeseni 22. septembra. Pišu kako je zima 2020.-2021. takođe imala La Ninja uzorak pa bi ova sezona mogla biti slična prošloj, što će reći, ova bi pojava mogla da donese sezonu olujnih vetrova. 

Prema ovoj platformi iznadprosečne temperature bi se početkom jeseni trebalo nastaviti na istoku Evrope. Na Balkanu i u Grčkoj su mogući i toplotni talasi, uglavnom tokom prve polovine jeseni. To bi, nažalost, moglo uzrokovati još šumskih požara

Značajnije padavine krajem oktobra

Istovremeno, oluje koje se predviđaju na Mediteranu mogle bi da donesu kraća osveženja. 

Dolazak značajnijih padavina najavljen je krajem oktobra i novembra, a na naše će se područje proširiti iz Italije. Nažalost, postoji i pretnja od poplava. Očekivati se mogu grmljavine, pljuskovi i olujni vetrovi, a ne može se isključiti ni lokalizirani grad


Tagovi

Prognoza Jesen La Ninja 2021 Toplotni talas Olujni vetrovi Poplava Grad


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.