Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 14.05.2019. 14:50

Kad početkom svibnja ima kiše i ljetine će biti više

Povrtlarske, ali i posijane ratarske kulture trpe od viška vode u tlu. Zbog izlijevanja vode iz korita nekih rijeka svjedoci smo i poplava. A što nam donosi vrijeme ovaj tjedan, zna poznati agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Pixabay/meymigrou
  • 4.050
  • 329
  • 0

"Kad početkom svibnja ima kiše i ljetine će biti više“, govori nam jedna stara pučka izreka. I zato ne valja se ljutiti na vrijeme proteklih dana, a ono nije ni malo bilo po volji poljodjelca. Bilo je hladno, vlažno, a i vjetrovito. Akumulacija topline bila je manja od višegodišnjeg prosjeka, pa su poljoprivredne kulture zaostajale u rastu. Ukupno je od 14. svibnja do danas ujutro izmjereno u Krapini 83, Hvaru 85, Daruvaru 99, Pazinu 106, a u Ogulinu i 136 mm oborine. I zato je  tlo u cijeloj Hrvatskoj vrlo vlažno. Povrtlarske, ali i posijane ratarske kulture trpe od viška vode u tlu. No, na poljima je vidljivo i polijeganje ozimih kultura. Zbog izlijevanja vode iz korita nekih rijeka svjedoci smo i poplava.

Vjetar u noći od nedjelje na ponedjeljak udara i više od 100 km/sat ne samo podno Velebita, nego je i na sjeverozapadu Hrvatske nanio štete poljoprivrednim kulturama. Ponovna pojava snijega u gorju i sredinom ovog mjeseca potvrđuje već odavno poznato zahladnjenje oko "ledenih sveca“, a to su sv. Pankracije i Servacije. Dakle, tome se ne treba čuditi.      

U danima koji dolaze, tj. sve do ponedjeljka bit će hladno s akumuliranom toplinom manjom od prosjeka. Na kopnu će dnevna temperatura zraka narasti u subotu do 22℃, a uzduž Jadrana do 20℃. Tijekom noći temperatura zraka u četvrtak će se spustiti u kontinentalnom dijelu zemlje na 7℃, a uz Jadran na 12℃.  Dakle, tek od četvrtka očekujemo da će dani ipak topliji, ali i sunčaniji.

Selo Korana pod vodom, izvanredne mjere obrane od poplave na karlovačkom području

Bit će i dalje vrlo nestabilno. Oborine vjerujemo da neće biti u petak i subotu. No, to ne znači da će se tlo i osušiti. Naprotiv, zbog vrlo visokog nivoa podzemnih voda vlažnost tla biti će vrlo velika. I zato, traktori ovog tjedna neće moći ulaziti na oranice. Preventivna prskanja protiv biljnih bolesti i štetnika obavljat će se teško, pa savjetujemo da se planiraju u već navedeni petak i subotu kad je vjerojatnost za pojavu oborine ipak najmanja. Zbog vrlo brzog ispiranja s lisne mase savjetujemo korištenje okvašivaća.

Bura će na Jadranu uskoro prestati. U petak će zapuhati jugo, a koji će u subotu ojačati. Dakle, nestabilno vrijeme s povremenim pljuskovima uzduž Jadrana ljutit će poljodjelce, jer radova u vinogradima, maslinicima, te na površinama s povrtlarskim kulturama ima mnogo.

Dakle, i dalje će rast poljoprivrednih kultura zbog hladnijeg vremena biti usporen. No, to i ne mora utjecati na konačni urod, jer dolaskom toplijih dana sve će se odjednom nadoknaditi. Autora ove prognoze više brine što obrana od tuče u Hrvatskoj više nije kao nekada. Kad se nad poljima, vinogradima i voćnjacima pojave crni oblaci, pa kad sijevne, zapucaju munje tko će braniti naše kulture? Opet će samo crkvena zvona zvoniti nadajući se da tuče možda neće biti. Tako je bilo nekada, i nažalost ponovno danas. Kad će doći do šteta, vidjet ćete "mudrace“ koji obilaze uništena polja uvjeravajući nas da je tako moralo biti. A dje li uistinu tako, prosudite uskoro sami.


Tagovi

Agro prognoza Dražen Kaučić Vrijeme


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]