Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 09.03.2020. 15:00

Iza nas najtoplija zima ikad zabeležena u Evropi: Februar za 3,9°C topliji od proseka

Na Antarktiku je temperatura prošlog meseca porasla iznad 20 stupnjeva °C prvi put otkako postoje merenja. To je skoro puni stupanj više od pređašnjeg rekorda postavljenog 1982.

Foto: Jumpstory
  • 119
  • 18
  • 0

Evropa beleži rekordno najtopliju zimu. Nakon januara i februar je bio iznad proseka i to za 3,9°C u odnosu na razdoblje od 1981.- 2010., stoji u službenim podacima Kopernikusa (Copernicus) (C3S).

Temperature su bile iznad prosečne na velikom području, pokrivajući veći deo Evrope, Sibira i središnje Azije, dok su one ispod proseka zabeležene bile tek iznad severne Aljaske. Na Antarktiku je temperatura prošlog meseca porasla iznad 20 stupnjeva Celzijusa prvi put otkada postoje merenja. To je skoro puni stupanj više od pređašnjeg rekorda postavljenog 1982.

Uticaj vremenskih prilika na razvoj pojedinih ratarskih kultura

"Videti tako toplu zimu neupitno je uznemirujuće, ali ne predstavlja klimatski trend kao takav. Sezonske temperature, posebno izvan tropa, značajno se razlikuju iz godine u godinu“, rekao je Karlo Buontempo, ispred Službe za klimatske promjene u Kopernikusu.

Poslednja tri zimska meseca natoplija do sada u Evropi

Uz postojano blage temperature nad Evropom, posebno na severu i istoku, protekla zima bila je 3,4°C toplija od prosečne zime u razdoblju od 1981. do 2010. godine. Temperatura je bila gotovo za 1,4°C viša od one prethodne najtoplije 2015/16. Još u novembru sezonska predviđanja C3S pružila su snažne naznake da bi ovo mogla biti topla zima za Evropu.

Ovogodišnji januar najtopliji u istoriji Evrope

Ova godina će biti ključna u borbi da se zaustave problemi s klimom i spreči da se štetni efekti pogoršavaju. U Ujedinjenom Kraljevstvu se u studenom održava važan klimatski samit UN-a na kojem će svetske nacije morati drastično da povećaju svoja nastojanja da smanje emisije ugljenika kako bi se izbeglo katastrofalno povećanje od tri do četiri stupnja u globalnim temperaturama, piše The Guardian.


Tagovi

Vremenska prognoza Copernicus Antartik Klimatski trend Februar Temperatura Rekord


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P