Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 09.03.2021. 10:30

I dalje oblačno sa povremenim padavinama - mogućnost pojave čađave pegavosti lista jabuke

Prve padavine mogu stvoriti i povoljne uslove za ostvarenje infekcija prouzrokovačem čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke kao i prouzrokovačem kovrdžavosti lista breskve prouzrokovačem sušenja cvetova, grana i grančica koštičavog voća.

Foto: Sanja Dovečer (ilustracija)
  • 89
  • 135
  • 0

Naoblačenje s kišom sa juga Srbije u utorak 9. i sredu 10. marta će se proširiti na veći deo zemlje, samo će se na severu zadržati uglavnom suvo vreme. U planinama sneg i značajno povećanje visine snežnog pokrivača. U noći od utorka ka sredi i u sredu sneg se mestimično očekuje i u nižim predelima centralne i južne Srbije, ponegde uz stvaranje manjeg snežnog pokrivača. U četvrtak 11. marta kratkotrajno razvedravanje. Od petka 12. marta malo toplije uz povremena naoblačenja s kišom, a na planinama sa snegom.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti.

Mogućnost infekcije cveta gljivom koja prouzrokuje sušenje kajsije

Toplo i sunčano vreme tokom proteklih dana povoljno je uticalo na aktivnost insekata. U zasadima krušaka ima prezimljujućeg imaga obične kruškine buve i prisustvo jaja, a registrovan je početak piljenja larvi obične kruškine buve.

Čim primetite jaja kruškine buve, primenite prirodna sredstva

U usevima pšenice ima simptoma sive pegavosti lista pšenice, pepelnice žita i rđe pšenice, a u usevima ječma prisustvo simptoma mrežaste pegavosti lista ječma i pepelnice žita.

Kod voćarskih kultura u periodu cvetanja kajsije može doći do infekcije cveta gljivom koja prouzrokuje sušenje cvetova, grana i grančica koštičavog voća, tako da prve padavine mogu stvoriti povoljne uslove za ostvarenje infekcija ovim patogenom. Prve padavine mogu stvoriti i povoljne uslove za ostvarenje infekcija prouzrokovačem čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke kao i prouzrokovačem kovrdžavosti lista breskve prouzrokovačem sušenja cvetova, grana i grančica koštičavog voća.


Tagovi

Vremenska prognoza Razvedravanje Padavine Siva pegavost lista pšenice Kruškina buva Čažava pegavost lista jabuke


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sadnice ribizle spremne za sadnju.