Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • vremenska prognoza
  • 20.04.2021. 13:20

Oprez: I ove sedmice prizemni mrazevi

Neuobičajeno hladno vrijeme u periodu pred nama i dalje će usporavati intenzivnije kretanje vegetacije, te povremeno ometati i čak prekidati provođenje radova na otvorenom polju.

Foto: Bojan Kecman
  • 170
  • 109
  • 0

Kako prognostičari najavljuju, tokom većeg dijela ove nedjelje preovladavati će nestabilne vremenske prilike, pretežno sa većom oblačnošću i slabom kišom. Povremeni snijeg moguć je na planinama. Kako se budemo bližili vikendu, u četvrtak i petak, pogoršanje će kulminirati i biće više padavina u Hercegovini, centralnoj i istočnoj Bosni, u odnosu na ostatak zemlje. U danima vikenda slijedi djelimična stabilizacija.

Uz blagi porast temperatura zraka, opasnost od mraza će biti manja, pri čemu će i jutarnje i dnevne temperature još uvijek biti ispod prosječnih za ovo doba godine. Minimalne vrijednosti kretaće se u opsegu od 1 do 4, na jugu do 9 °C dok će dnevni maksimum dosegnuti 13°C, na jugu do 18°C. Kratkotrajni, prizemni, jutarnji mrazevi, mogući su na planinama zapadne, centralne i istočne Bosne.

Neuobičajeno hladno vrijeme u periodu pred nama i dalje će usporavati intenzivnije kretanje vegetacije, te povremeno ometati i čak prekidati provođenje radova na otvorenom polju.

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo oblačnosti, a samo mjestimično u centralnim dijelovima zabilježene su i slabije padavine. Prema Federalnom hidrometeorološkom zavodu, jutarnje temperature kretale su se od -5 stupnjeva na Bjelašnici pa do 10°C u Neumu. 

Za sutra se najavljuje slično vrijeme. U toku poslije podnevnih sati, mjestimično u Bosni moguća i slabija kiša. Jutro svježe sa 2°C, na jugu BiH do 9°C dok se za dnevni maksimum najavljuje i 16 stupnjeva, na jugu zemlje i toplije - do 19°C. 

Sve do kraja sedmice zadržaće se sličan trend. U četvrtak, tokom poslije podnevnih i večernjih sati najavljena je i kiša, Ujutru će biti do devet stupnjeva, na jugu do 12°C. Dnevni maksimum mogao bi dosegnuti i 20 stupnjeva. 

Kišovito i oblačno vrijeme očekuje nas i u petak, a u višim planinskim predjelima izvjesna je susnježica i snijeg. Jutarnje temperature biće u opsegu od 1 do 6, na jugu do 9, a maksimalna dnevna do 10, na jugu do 15 stupnjeva.


Tagovi

Nestabilno vrijeme Opasnost od mraza Naoblaka Kiša Snijeg Susnježica Jutarnje temperature Dnevni maksimum Kretanje vegetacije


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]