Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 18.10.2019. 12:00

Hoćemo li sa babljim ljetom ući i u novembar?

Kako je krenulo, a prema dugoročnim prognozama, nadprosječne temperature mogle bi potrajati do kraja oktobra.

Foto: Pixabay/frau_katze
  • 180
  • 16
  • 0

Bablje ljeto ove godine se ne šali. Traje li ga traje. Inače, pojam bablje ljeto se javlja u većem dijelu Evrope te postoji više teorija porijekla ovog pojma. 

Po jednoj od teorija, ime ove pojave izvedeno je od naziva za niti paučine kojom mladi pauci iz porodice Linyphiidae jedre u jesen kroz zrak. U većini slavenskih jezika to su "bapske vlasi" (baba u ovom slučaju nije samo stara žena nego i vještica). U narodnom vjerovanju, to je razdoblje kad su se novačile vještice, a ta paučina je njihova kosa. Također, ova paučina smatrala se i predivom vilenjaka, patuljaka i drugih mitskih bića. Vjerovalo se da će uskoro biti vjenčanje ako se leteća paučina uplela u kosu mlade djevojke.

Prema "Velikoj sovjetskoj enciklopediji" (ru: Большая советская энциклопедия), to je razdoblje "kad starice na suncu još mogu zagrijati svoje kosti".

Da se vratimo prognozi. Sunčano i nadprosječno toplo bit će i narednih dana. Prema dugoročnoj prognozi, isto će se vrijeme nastaviti i čitave iduće sedmice. 

U subotu u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Dio prijepodneva lokalno po kotlinama i uz riječne tokove će biti magle ili niskih oblaka. Tokom dana, postupno povećenje oblačnosti. Vjetar slab južnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 4 i 10, na jugu zemlje do 13, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 20 i 26 stupnjeva.

U čitavoj zemlji i u nedjelju pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab južnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 4 i 9, na jugu zemlje do 13, a najviša dnevna temperatura zraka između 20 i 26 stupnjeva.

Federalni hidrometeorološki zavod prognozira sunčano i za početak iduće sedmice. U ponedjeljak vjetar slab zapadnog i jugozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 6 i 12, na jugu zemlje do 15, a najviša dnevna temperatura zraka između 21 i 27 stupnjeva.


Tagovi

Agro prognoza Bablje ljeto Sunčano Oktobar


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.