Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 15.01.2020. 13:00

Hladno vreme s jutarnjim mrazem: Borba s glodarima i dalje traje

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1 na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, dok će u delovima istočne Srbije biti ekstremna suša.

Foto: Karolina Rastija
  • 282
  • 29
  • 0

U Srbiji se do 19. januara 2020. godine očekuje prosečno hladno i suvo vreme sa jutarnjim mrazem, a po kotlinama, u nizijama i dolinama reka sa čestom pojavom magle i niske oblačnosti, koje će se ponegde zadržavati duže tokom dana. U ostalim krajevima bilo bi pretežno sunčano sa temperaturom oko i malo iznad proseka za ovo doba godine.

Od nedelje 20. do srede 22. januara prognozira se umereno do potpuno oblačno i hladnije vreme sa slabim kratkotrajnim snegom, uglavnom u brdskoplaninskim predelima. Prema prognoziranim vrednostima SPI-1 na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, dok će u delovima istočne Srbije biti ekstremna suša.

Koje biljke teraju miševe iz dvorišta i bašte, ali i domaćinstva?

Stvaranje kolonija glodara na usevima ozimih strnina

Relativno topla i suva jesen, otežana obrada sa velikom količinom žetvenih ostataka stvaraju optimalne uslove za masovno umnožavanje poljskih glodara. Zato se poljoprivrednim proizvođačima preporučuje da tokom zime obilaze svoje njive i da ukoliko primete aktivne rupe preduzmu mere za suzbijanje glodara. Stvaranje kolonija je karakteristično na usevima ozimih strnina, uljane repice, lucerke ali i u višegodišnjim zasadima, kao i na pooranim kukuruzištima. Veoma važan segment u borbi protiv glodara predstavlja i pravilna primena agrotehničkih mera. Na okopavinama, oranjem se razoravaju legla i kanali glodara i na taj način ometa njihov prelazak na neokopavine. 


Izvori

Republički hidrometeorološki zavod Srbije


Tagovi

Vremenska prognoza Januar Miševi Glodari Usevi Zima


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.