Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 25.01.2021. 15:00

Hladni dani pred nama - u četvrtak i do -9°C, usjevi dobro prezimljavaju

Iako je period pred nama hladniji, prezimljavanje poljoprivrednih usjeva nastaviće se povoljnim uslovima zahvaljujći formiranom sniježnom pokrivaču.

Foto: Bekir Dolić
  • 118
  • 6
  • 0

Kako prognostičari najavljuju, poslije par dana sa padavinama, nadprosječnim temperaturama i nestabilnim vremenom, u toku ove nedjelje očekuje nas zahlađenje sa snijegom. U nizijskim dijelovima Bosne, izvjesna je kiša i susnježica dok će u Hercegovini uglavnom padati kiša.

Od sutra će biti osjetno hladnije, sa jutarnjim temperaturama u minusu, od -8 do -3°C. Na visoravnima središnje Bosne značajno hladnije i do -12°C. Na jugu zemlje nešto toplije, ali ipak u minusu. Dnevni maksimum u Bosni kretaće se oko 4°C, ali ponegdje u centralnim krajevima izvjesno je da će tokom čitavog dana temperature biti negativne. U Hercegovini nešto toplije, sa maksimalnom dnevnom do 6 °C.

Do vikenda će ovaj hladni talas oslabiti, otopliće tako da su moguće i padavine slabijeg intenziteta. Jutra prohladna, sa umjerenim mrazevima i vrijednostima do 3°C dok maksimalna neće preći 6°C u istočnoj Bosni, a u Posavini i Hercegovini 11 stupnjeva.

Iako je period pred nama hladniji, prezimljavanje poljoprivrednih usjeva nastaviće se povoljnim uslovima zahvaljujći formiranom sniježnom pokrivaču.

Tokom prije podnevnih sati u našoj zemlji preovladavale su uglavnom oblačne vremenske prilike. Prema Federalnom hidrometeorološkom zavodu, izmjerene jutarnje temperature kretale su se u intervalu od -7°C na Bjelašnici pa do 7 stupnjeva u Neumu.

U drugom dijelu dana i tokom noći, padaće kiša na jugu BiH dok nas u ostatku zemlje očekuje snijeg ili susnježica. Prognozirana količina padavina lokalno će ići i do 25 litara po metru kvadratnom. Duvati će i slab vjetar, iz pravca jugoistoka, koji u večernjim satima mijenja pravac ka sjeveru. Maksimalna dnevna neće preći pet stupnjeva, na jugu do 9°C.

I sutra će se zadržati slično vrijeme. U Hercegovini će veći dio dana biti sunčano, sa malom naoblakom. Moguć je slab snijeg u centralnoj i istočnoj Bosni. Jutro hladno, sa -1°C dok maksimalna neće prelaziti 3°C. Na jugu toplije, do osam stupnjeva.

Isti trend nastavlja se i sredinom sedmice, s tim što što će jutro u srijedu biti hladnije. Temperature će se kretati u opsegu od -8 do -2°C, na jugu BiH do 3°C, a maksimum ide do 4°C, u Hercegovini do 7 stupnjeva.

Ovakvo vrijeme nastavlja se i u četvrtak, s tim što će biti još malo hladnije. Ujutru ponegdje i do -9°C, na jugu oko nule dok se za maksimalnu dnevnu najavljuje pet stupnjeva, na jugu BiH do 9°C.


Tagovi

Hladni talas Zahlađenje Padavine Snijeg Kiša Jutarnje temperature Susnježica Naoblaka Dnevni maksimum


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas