Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 23.03.2022. 13:30

Epizoda ekstremno suhog tla se nastavlja, ali nazire se njen kraj

Ovog tjedna nema smisla saditi povrtlarske kulture i lozne cijepove jer i za navodnjavanje vode nema. Pričekajmo, kiša će uskoro pasti, najavljuje naš agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Vedran Stapić
  • 5.527
  • 356
  • 1

Kako se proteklih nekoliko dana nad našom zemljom nalazilo, a još uvijek se i nalazi polje visokog tlaka zraka, dnevna je temperatura zraka narasla u gorju do 16℃, sjeverozapadu 17℃, istoku 18℃, a uzduž Jadrana i do 19℃. Sijanja Sunca bilo je u izobilju. Pupovi nekih voćaka lagano bubre, a u šumarcima nailazimo na predivne cvjetove jaglaca, visibaba, pa i maćuhica. To je pokazatelj da temperatura tla na 5 cm dubile prelazi temperaturni prag od 5℃.

No, jutra su ipak bila hladna. Temperatura zraka pri tlu se spustila uzduž Jadrana na -4℃, istoku -7℃, a na sjeverozapadu zemlje i na -10℃. Mogućih šteta od spomenutih negativnih temperatura zraka nažalost ima uzduž Jadrana na povrtlarskim kulturama koje se uzgajaju na otvorenom, a nisu bile prekrivene folijom.  

Tlo je ekstremno suho. Nivo podzemnih voda je nizak i mnogi su potoci ostali bez vode. Na tlu su se pojavile pore, a to je se rijetko kada događa u ožujku. Vrijedno je istaknuti kako do danas ovog mjeseca na istoku, sjeverozapadu te uzduž Jadrana nije bilo kiše. Ozime ratarske kulture trpe od nedostatka vode u tlu. Posađene lozne cijepove i voćke treba zalijevati. 

Do nedjelje će dani na istoku i sjeverozapadu obilovati sijanjem Sunca. Svi planirani radovi, osim sjetve i sadnje, pa i obrade tla moći će se obavljati. Dnevna će temperatura zraka na istoku i sjeverozapadu narasti do 21℃. No, ponegdje ipak može biti pojave slabog mraza. U gorju će ovog tjedna biti pretežno oblačno, a jutarnja će se temperatura spuštati ispod točke smrzavanja. Uzduž Jadrana dnevne će vrijednosti temperature zraka biti nešto niže, nego na kopnu. Jutarnje će vrijednosti temperature zraka biti iznad točke smrzavanja.

Pogledi poljodjelaca na nebu traže oblake, ali oblake koji nam donose kišu. Međutim, njih nema. Produkti prognostičkih modela otkrivaju ne tako skoru promjenu vremena. Izdržimo još malo, jer pojavu kiše ipak u gorju, te uzduž Jadrana očekujemo u ponedjeljak. No, danas s velikom vjerojatnošću najavljujemo kišu u srijedu i na istoku, te na sjeverozapadu zemlje.

Kiše će biti i u četvrtak, ali i u petak. Ne, nije to prvoaprilska šala. Kako bi trebala prestati padati u dane vikenda, pripremimo se na sadnju i sjetvu poljoprivrednih kultura u cijeloj Hrvatskoj. Jedna duga epizoda s ekstremno suhim tlom će se prekinuti, a njene posljedice na ozimim ratarskim kulturama tek slijede. Hoće li kiša doći prekasno, vidjet će se uskoro.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Vremenska prognoza


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer