Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 19.04.2022. 15:00

Dugoročna prognoza: Evropu čeka natprosečno toplo, vruće leto

Letnji uslovi suše sve su verovatniji na zapadu kao i u južnom delu Srednje Evrope. Delove našeg kontinenta neće mimoići ni oluje.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 768
  • 138
  • 0

Do kalendarskog leta je još dva meseca, ali, meteorološki servis Severe Weather (SWE) objavio je svoju dugoročnu prognozu za leto 2022. 

SWE koristi tri glavna sezonska modela - evropske ECMWF i UKMO kao i američki CFSv2. Svaki od njih pokazuje prosečnu meteorološku sliku tokom tri letnja meseca, ali stručnjaci napominju kako to ipak ne znači da će upravo takvi vremenski uslovi trajati čitavo leto. Prognoza tek pokazuje i implicira kako bi vremenski obrasci mogli da izgledaju u rasponu od 40 do 60 odsto vremena.

Mogućnost oluja

Prema ovom servisu se očekuje da ćemo imati toplije, vruće leto od proseka na većem delu kontinenta, osim u severnim i severozapadnim delovima. 

Nad središnjim predelima i dalje će biti hladnih frontova i loših vremenskih pojava. Područje niskog vazdušnog pritiska iznad severne Evrope može uzrokovati povremene hladne frontove sa severa, povećavajući toplotno strujanje i mogućnost oluja.

Uobičajeni do vlažniji uslovi očekuju se uglavnom na severu. Britanska ostrva i Skandinavija mogli bi da imaju nemirnije leto, jer se mlazni tok nalazi severno od ovih regija, donoseći veće šanse za olujno vreme.

Letnji uslovi suše sve su verovatniji na zapadu kao i u južnom delu Srednje Evrope, a koji obuhvata deo Francuske, Italije, Malte, Monaka i Švajcarske. 

U ovosezonskoj prognozi nije spomenut jugoistok našeg kontinenta. 

Teški sušni uslovi u SAD-u i Kanadi

Ističu kako će letnja sezona 2022. biti pod stalnim uticajem La Ninje, efekta koji će direktan uticaj imati na SAD i Kanadu. Za ovaj deo sveta pišu kako prognoza izgleda "užasno". 

Očekuje se da će na severu i jugu centralnog dela SAD-a imati toplije leto nego inače, sa teškim sušnim uslovima. Iznadprosečne temperature prognoziraju i za severoistok Sjedinjenih Država kao i središnju i istočnu Kanadu.

Istovremeno, prognoza padavina pokazuje normalne do vlažnije uslove na jugozapadu, a delomično i na istoku Sjedinjenih Država, što upućuje na više nevremena u tom delu sveta. 


Tagovi

Dugoročna prognoza Suša Oluje Leto 2022 Vruće leto Evropa


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃