Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 19.04.2022. 15:00

Dugoročna prognoza: Europu čeka natprosječno toplo, vruće ljeto

Ljetni uvjeti suše sve su vjerojatniji na zapadu te južnom dijelu Srednje Europe. Dijelove našeg kontinenta neće mimoići ni oluje

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 3.171
  • 151
  • 0

Do kalendarskog ljeta je još dva mjeseca, no meteorološki servis Severe Weather (SWE) objavio je svoju dugoročnu prognozu za ljeto 2022. 

SWE koristi tri glavna sezonska modela - europske ECMWF i UKMO te američki CFSv2. Svaki od njih pokazuje prosječnu meteorološku sliku tijekom tri ljetna mjeseca, ali stručnjaci napominju kako to ipak ne znači da će upravo takvi vremenski uvjeti trajati čitavo ljeto. Prognoza tek pokazuje i implicira kako bi vremenski obrasci mogli izgledati u rasponu od 40 do 60 posto vremena.

Mogućnost oluja

Prema ovom servisu se očekuje da ćemo imati toplije, vruće ljeto od prosjeka na većem dijelu kontinenta, osim u sjevernim i sjeverozapadnim dijelovima. 

Nad središnjim predjelima i dalje će biti hladnih fronti i loših vremenskih pojava. Područje niskog tlaka iznad sjeverne Europe može uzrokovati povremene hladne fronte sa sjevera, povećavajući toplinsko strujanje i mogućnost oluja.

Uobičajeni do vlažniji uvjeti očekuju se uglavnom na sjeveru. Britanski otoci i Skandinavija mogli bi imati nemirnije ljeto, jer se mlazni tok nalazi sjeverno od ovih regija, donoseći veće šanse za olujno vrijeme.

Ljetni uvjeti suše sve su vjerojatniji na zapadu te južnom dijelu Srednje Europe, a koji obuhvaća dio Francuske, Italije, Malte, Monaka i Švicarske. 

U ovosezonskoj prognozi nije spomenut jugoistok našeg kontinenta. 

Teški sušni uvjeti u SAD-u i Kanadi

Ističu kako će ljetna sezona 2022. biti pod stalnim utjecajem La Nine, efekta koji će izravan utjecaj imati na SAD i Kanadu. Za ovaj dio svijeta pišu kako prognoza izgleda "užasno". 

Očekuje se da će na sjeveru i jugu centralnog dijela SAD-a imati toplije ljeto nego inače, s teškim sušnim uvjetima. Iznadprosječne temperature prognoziraju i za sjeveroistok Sjedinjenih Država te središnju i istočnu Kanadu.

Istovremeno, prognoza oborina pokazuje normalne do vlažnije uvjete na jugozapadu, a djelomično i na istoku Sjedinjenih Država, što upućuje na više nevremena u tom dijelu svijeta. 


Tagovi

Dugoročna prognoza Ljeto 2022 Suša Vruće ljeto Euorpa Oluje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]