Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 20.11.2019. 13:30

Dosta vam je kiše? Oborine uskoro prestaju

Kakvo nas vrijeme očekuje te koje poslove obavljati i ovaj tjedan nam donosi poznati agrometeorolog, mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Pixabay/Basil Smith
  • 4.290
  • 299
  • 1

Proteklih sedam dana dnevna temperatura zraka narasla je na zapadu Hrvatske do 17℃, u gorju 18℃, na istoku te u Istri 19℃, a uzduž Jadrana i do 21℃. I upravo zato, akumulacija topline bila je veća od prosjeka za ovo doba godine. Na 5 cm dubine izmjereno je u Slavonskom Brodu -1℃, a u Bjelovaru -2℃. Dakle, ponegdje je ipak tijekom ranih jutarnjih sati bilo slabog mraza, ali koji nije bio uzrokom šteta na povrtlarskim kulturama uzgajanim na otvorenom.

Oborine su bile najobilnije u Istri, Lici i Gorskome kotaru, a tek ponegdje i na Jadranu. Ukupno je u posljednjih sedam dana izmjereno više od 100 mm u Senju, Delnicama, Kninu, Pločama, ali i u Čabru te na Zavižanu.

Interesantno je prisjetiti se kako je prošle godine na današnji dan izmjereno snijega na tlu u Zagrebu 1 cm, Požegi 3 cm, Gospiću 10 cm, a u Plitvičkim jezerima i 19 cm. No, minimalna se temperatura zraka spustila u Pazinu na -4℃, Slavonskom Brodu -6℃, a u Varaždinu i na -7℃. Kad će se ove godine temperature spustiti tako nisko, još uvijek nam je nepoznanica. U idućih 4 do 5 dana sigurno neće.

U danima koji dolaze ponovno će biti toplije od prosjeka. No, od subote i nedjelje ipak očekujemo pad temperature zraka pa se tako tih dana ponegdje pri tlu tijekom ranog jutra temperatura zraka može spustiti ispod točke smrzavanja. Dakle, vodu iz cijevi na otvorenom trebalo bi ispustiti kako ne bi došlo do njenog smrzavanja, a zatim do šteta na cjevovodu. Očekujemo kako će na istoku i zapadu Hrvatske dani od petka do utorka biti suhi. Magla će tijekom prijepodnevnih sati biti česta i dugotrajna, pa će zato i sijanja Sunca biti vrlo malo. Vlažnost tla bit će umjerena.

Traktori će moći nesmetano ulaziti na oranice obavljajući duboko oranje. Tlo izorano dubokom brazdom akumulirat će sigurno tijekom zime više vode od ne izoranog tla. Osim navedenog, to će tlo tijekom tri zimska mjeseca polako mijenjati strukturu. Ono će u proljeće biti praškasto a time i lakše za obradu. Dakle, duboka obrada tla ne bi smjela izostati.

Uzduž Jadrana, ali i u gorju oborine će biti sve do subote, pa se poljodjelski radovi neće moći obavljati. Tlo će biti pretjerano vlažno. Obrada tla ovog se tjedna sigurno neće moći obavljati. Povrtlarske kulture uzgajane na otvorenom trpe od viška vode u tlu, pa će vjerojatno mnoge od njih i stradati. No, to ne znači da ih još uvijek ne možemo sijati. Kako je temperatura sjetvenog sloja tla veća od 10℃, one će vrlo brzo ponovno nicati.

I tako dočekavši suhe dane trebalo bi obići vinograde i voćnjake koji nas "zovu“ da ih pognojimo s mineralnim gnojivima u kojima prevladava fosfor i kalij. Ne zaboravimo na zaštitu od divljači.

Kako je i vrijeme svinjokolje sve bliže, pregledajmo pušnice, a alat nabrusite. Potrebne mirodije treba što prije kupiti.


Tagovi

Vrijeme Prognoza Agro prognoza Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!