Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 14.07.2021. 16:30

Dolazi kraj suši, ali i opasnost od nevremena s mogućnošću tuče

"Bijeli oblak pada, bit će kiše i hlada, a kad crni oblak leti, duga kiša prijeti“, govori nam jedna pučka izreka koje se uskoro treba prisjetiti, kaže agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Lucija Bencarić
  • 3.919
  • 921
  • 0

Proteklih je dana vrijeme bilo povoljno samo za kombajniranje pšenice i ječma. Dani su bili suhi i vrući. Tijekom dana temperatura zraka je narasla u gorju do 34℃, a uz Jadran, te na zapadu i istoku do 37℃. Prema izmjerenih 54℃ u Kaliforniji to nije ništa. Voda bačena iz zrakoplova za gašenje požara prije je ishlapila, nego što je pala na tlo. No, spomenute temperature izmjerene u Hrvatskoj ubrzavaju proces isparavanja vode koje ionako više nema u sjetvenom sloju tla.

Biljke su svakodnevno bile izložene temperaturnom stresu. Najviše trpi kukuruz koji je u fazi cvatnje. Zbog nedostatka vode u tlu ne trpe samo biljke s kratkim, nego sad već i s dubljim korijenovim sustavom.

Veseli nas da možemo najaviti skoru promjenu vremena, da suši dolazi kraj. Još će sutra dani biti vrući s temperaturama većim od 30℃. U petak stiže promjena vremena koja će zahvatiti cijelu Hrvatsku. Atmosfera će biti vrlo nestabilna, pa slijede dani s izraženijim pljuskovima popraćenih grmljavinom. Kako će temperatura biti u postepenom padu, vruće dane sve do polovice idućeg tjedna ne očekujemo.

Najviše oborine očekujemo da će pasti tijekom subote i nedjelje, kad će se jutarnja temperatura na istoku i zapadu spustiti na 19℃, a dnevna narasti do 28℃. Uzduž Jadrana će pasti vrlo malo kiše, ali će i biti vrlo malo sati sijanja Sunca. Vrijedno je istaknuti kako će se tijekom vikenda u Gorju jutarnja temperatura spustiti na samo 13℃, a dnevna narasti do 23℃.

Dakle, petak je posljednji dan kad će vrijeme biti povoljno za kombajniranje, obavljanje preventivnih prskanja voćaka i vinove loze protiv biljnih bolesti i štetnika, te ponegdje u gorju i za kosidbu krmnih kultura.

"Bijeli oblak pada, bit će kiše i hlada, a kad crni oblak leti, duga kiša prijeti“, govori nam jedna pučka izreka koje se uskoro treba prisjetiti. No, nažalost zbog vrlo nestabilne atmosfere ponegdje tijekom vikenda može biti i pojave tuče. Tu si sad sami vrlo malo možemo pomoći. Osim zatvaranja prozora i smještaja automobila u natkriveni prostor, ne preostaje nam ništa više. Poljoprivredne će kulture ostati nezaštićene na milost i nemilost višoj sili. 


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer