Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 12.10.2020. 15:00

Dobrodošle kiše za vlagu u zemljištu, ali postoji opasnost od štetočina

Tokom jesenjih meseci javljaju se štetni insekti koji mogu naneti značajne štete u proizvodnji uljane repice. Na pojedinim parcelama registrovano je i prisustvo vaši i buvača, a problem predstavljaju i glodari.

Foto: Bigstock/Tanacha
  • 89
  • 9
  • 0

Prema prognozi vremena 12. oktobra očekuju se najpre na zapadu i jugozapadu Srbije obilne kiše sa količinama od 22 do 50 mm za 24 sata, a lokalno je moguće i više. U toku noći ka utorku padavine će se proširiti preko centealne ka istočnoj Srbiji. Prestanak padavina očekuje se u utorak.

U sredu 14. oktobra provladavlo bi uglavnom suvo i malo toplije vreme, da bi od četvrtka bilo opet promenljivo, povremeno sa kišom. Krajem sedmice došlo bi do stabilizacije vremena sa temperaturama oko, a zatim i ispod prosečnih vrednosti za ovo doba godine.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, na većem delu teritorije Srbije preovladavaće umereno do jako vlažni uslovi, u delovima južne ekstremno vlažni uslovi, dok će u zapadnoj, severozapadnoj i delovima centralne Srbije biti normalni uslovi vlažnosti.

Setva pšenice kasni: Vremenske prilike odložile pripremu zemljišta

U proteklih mesec dana na najvećem delu teritorije Srbije registrovane su uobičajene ili veće padavine od prosečnih za ovo doba godine, samo je u delu zapadne Srbije izmereno do 50 odsto prosečnih vrednosti. Padavine u ovom delu jeseni dragocene su i dobrodošle da nakvase površinski sloj zemljišta i olakšaju pripremu zemljišta za setvu i samu setvu ozimih useva. Takođe, ove kiše popraviće zalihu vlage u dubljim slojevima zemljišta i olakšati nicanje posejanih kultura.

Opasnost od glodara i vaši

Tokom jesenjih meseci javljaju se štetni insekti koji mogu naneti značajne štete u proizvodnji uljane repice. Tako je uočeno je prisustvo repičine lisne ose čije pagusenice svojom ishranom oštećuju listove i u početnim fazama razvoja useva mogu prouzrokovati golobrst.

Na pojedinim parcelama registrovano je i prisustvo vaši i buvača. U jesenjem periodu problem predstavljaju i glodari. Zbog toga je neophodno što češće obilaziti parcele, utvrditi prisustvo aktivnih rupa načinjenih od poljskih miševa, voluharica, hrčkova i izvršiti njihovo suzbijanje.


Tagovi

Kiša Oblačno vreme Vremenska prognoza Repičina lisna osa Vaši Glodari Zalihe vlage u zemljištu


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u