Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 15.07.2020. 14:15

Do subote kiša, a zatim obilje sijanja Sunca - biljke ipak pošteđene temperaturnog stresa

Dani vikenda biti će suhi, sunčani, ali ne i vrući. I zato, preventivna prskanja voćaka i vinove loze protiv biljnih bolesti i štetnika moraju se obaviti u subotu. Vrijeme će idućih dana posebno pogodovati kukuruzu koji ulazi ili se već nalazi u fazi cvatnje.

Foto: Depositphotos/amykmitchell
  • 2.087
  • 88
  • 0

Proteklih je dana vrijeme bilo relativno povoljno za uzgoj poljoprivrednih kultura. Akumulacija topline bila je na istoku i zapadu Hrvatske u okvirima višegodišnjeg prosjeka. U gorju i uzduž Jadrana ona je bila manja od prosjeka, odnosno bilo je hladnije u odnosu ne samo na posljednjih desetak, nego i više godina unazad. Jutarnja se temperatura zraka pri tlu spustila u Kninu i Osijeku na 6℃, Varaždinu 5℃, a u Slavonskome Brodu i Gospiću na samo 4℃.  

Oborina je proteklih sedam dana bilo, ali vrlo malo. Ukupno je na istoku izmjereno 1 do 3 mm, zapadu 5 do 19 mm, gorju 11 do 15 mm, dok uzduž Jadrana oborine uglavnom nije bilo. Biljke s kratkim korijenovim sustavom trebalo je navodnjavati. Vrijedno je istaknuti kako je od 1. do 15. srpnja ukupno na istoku i zapadu Hrvatske, ali i u gorju bilo samo 3 do 4 dana s pojavom oborine.

U danima koji dolaze opasnosti od toplinskih valova u cijeloj Hrvatskoj nema. Akumulacija topline biti će jednaka ili manja od višegodišnjeg prosjeka za sredinu srpnja. Noći na kopnu, ali i uzduž Jadrana neće biti tople. Tijekom dana temperatura zraka na kopnu neće prelaziti 30℃, što znači da će biljke biti pošteđene temperaturnog stresa. Zbog dolaska fronte sa zapada već sutra i u petak oborine očekujemo na istoku i zapadu, te u gorju. Dani vikenda biti će suhi, sunčani, ali ne i vrući. I zato, preventivna prskanja voćaka i vinove loze protiv biljnih bolesti i štetnika moraju se obaviti u subotu.

Vrijeme će idućih dana posebno pogodovati kukuruzu koji ulazi ili se već nalazi u fazi cvatnje. Dovoljno vlage u tlu, te temperature niže od 30℃ neće utjecati na sterilnost polena. No, temperature zraka od 26℃ do 29℃, uz relativnu vlagu zraka veću od 80% pogoduje pojavi pepelnice na vinovoj lozi. Prskanje protiv ove  bolesti, ali i peronospore i sive plijesni moraju se obavljati u zadanim rokovima s pravilno odabranim zaštitnim sredstvima.  

Podsjećamo vas kako je 20. srpnja 2007. godine u Čakovcu izmjereno 39℃, a u Donjem Miholjcu 40℃. No, ove godine tog datuma neće ni približno biti tako vruće. Noću će temperatura zraka narasti samo do 15℃. Spavanje pod toplim prekrivačem će biti ugodno.


Tagovi

Agro prognoza Prosjek Hladnije Oborine Prskanje Pepelnica Cvatnja kukuruza


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.