Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prognoza
  • 12.05.2020. 08:10

Do kraja nedelje oblačno - u usevima aktivne mnoge štetočine

Kod voćarskih kultura uočeno je prisustvo jaja i tek ispiljenih larvi prve generacije jabukinog, breskvinog i šljivinog smotavca, a u zasadima kruške prisustvo imaga, položenih jaja i ispiljenih larvi obične kruškine buve. U toku je početak piljenja larvi prve letnje generacije.

Foto: Martina Popić
  • 179
  • 18
  • 0

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda danas se očekuje kratkotrajno zahlađenje koje će biti praćeno pljuskovitim padavinama sa grmljavinom i značajnim padom temperature za pet do 10°C u većem delu zemlje, dok bi na jugu Srbije i dalje bilo toplo vreme. Od sredine sedmice provladavalo bi promeljivo, oblačno vreme sa sunčanim periodima i temperaturom u postepenom porastu.

Od subote prognozira se kratkotrajna kiša na severu zemlje, a od nedelje više oblačnosti i kiša na većem delu teritorije Srbije.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1 na većem delu teritorije Srbije preovladavaće normalni uslovi vlažnosti, u severozapadnoj, delovima zapadne i jugoistočne umerena suša, dok će u delovima istočne i krajnjem severu Srbije biti jaka do ekstremna suša.

Registrovana aktivnost insekata štetočina

Obilaskom useva strnih žita registrovano je prisustvo imaga žitne stenice, lisnih vaši i imaga žitne pijavice. U usevima krompira prisutne su odrasle jedinke, položena jaja i ispiljene larve krompirove zlatice. Kod voćarskih kultura uočeno je prisustvo jaja i tek ispiljenih larvi prve generacije jabukinog, breskvinog i šljivinog smotavca, a u zasadima kruške prisustvo imaga, položenih jaja i ispiljenih larvi obične kruškine buve. U toku je početak piljenja larvi prve letnje generacije.

Suzbijanje krompirove zlatice - hemijski, rastvorima, biološki

Sredinom protekle sedmice registrovane su padavine i periodi vlaženja lista koji su doveli do ostvarenja uslova za primarnu infekciju od strane prouzrokovača čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke, zatim za infekciju prouzrokovačem šupljikavosti lista koštičavog voća. U pojedinim zasadima registrovani su i prvi simptomi bakterijske plamenjače jabučastog voća.

Kod ratarskih kultura, pri povoljnim uslovima vlažnosti u usevima ozime pšenice i ječma može doći do infekcije prouzrokovačem fuzarioze klasa, što može nepovoljno uticati na prinos i kvalitet zrna. U zaraženim zrnima može doći do stvaranja mikotoksina koji su opasni po zdravlje životinja i ljudi.


Tagovi

Lisne vaši Krompirova zlatica Ekstremna suša Oblačno vreme Pljuskovi Kruškina buva Fuzarioza klasa Smotavac


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sadnice ribizle spremne za sadnju.