Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 26.10.2021. 13:00

Do kraja nedelje bez padavina - aktuelna trulež plodova jabuke

Ovaj patogen najčešće napada plodove jabuke i kruške, a plodovi mogu biti inficirani od zametanja do berbe i kasnije za vreme čuvanja u skladištima.

Foto: Depositphotos/Milkos (ilustracija)
  • 72
  • 23
  • 0

U Srbiji se u periodu do 31. oktobra 2021. godine u većini dana očekuje pretežno sunčano vreme uz prolaznu umerenu oblačnost u sredu 27. oktobra i za dane vikenda, 30. i 31. oktobra. Jutarnje temperature će biti u manjem porastu, a dnevne će se zadržati u granicama proseka za poslednju dekadu oktobra. Po kotlinama zapadne i južne Srbije biće uslova za pojavu jutarnje magle. U košavskom području duvaće jak vetar. Od ponedeljka 1. do srede 3. novembra prognozira se oblačno vreme sa padavinama mestimično.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, u delovima severne, zapadne, centralne, istočne i južne Srbije preovladavaće umereno vlažni uslovi, dok će u ostalim krajevima zemlje biti normalni uslovi vlažnosti.

Aktivna kruškina buva

Tokom proteklih sedam dana u zasadima kruške evidentirano je prisustvo prezimljujućih jedinki obične kruškine buve. U toku je pojava prezimljujućih imaga ove štetočine. Kod ratarskih kultura, u usevima uljane repice, registruje se prisustvo kolonija lisnih vaši, odraslih jedinki buvača i pagusenica repičine lisne ose.

Suvo i hladno vreme - lisna osa oštećuje uljanu repicu

U pogledu biljnih bolesti, u zasadima jabuke gde nije sprovedena adekvatna hemijska zaštita, registrovani su simptomi truleži plodova jabučastog voća. Ovaj patogen najčešće napada plodove jabuke i kruške, a plodovi mogu biti inficirani od zametanja do berbe i kasnije za vreme čuvanja u skladištima.


Tagovi

Trulež plodova jabuke Sunčano Padavine Kruškina buva


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.