Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 23.01.2023. 13:00

Do kraja meseca ponovo sneg. U kakvom stanju su usevi?

Tokom proteklih sedam dana uočeno je prisustvo biljnih bolesti na strnim žitima.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 114
  • 30
  • 0

U Srbiji se početkom sedmice očekuje promenljivo oblačno vreme uz moguće padavine. U sredu 25. januara prognozira se pretežno oblačno i uglavnom suvo vreme. U četvrtak i petak 26. i 27. januara bilo bi oblačno, povremeno sa snegom, uglavnom u brdsko-planinskim predelima. U periodu između 28. i 31. januara sneg se povremeno očekuje i u nižim predelima. Padavine će biti slabijeg intenziteta. Maksimalne temperature vazduha u većini mesta bi bile od 0 do 5°C.

Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, na većem delu teritorije Srbije preovladavaće umereno i jako vlažni uslovi, u jugozapadnoj Srbiji ekstremno vlažni uslovi, dok će ostalim krajevima zemlje biti normalni uslovi vlažnosti.

Bolesti useva

Tokom proteklih sedam dana uočeno je prisustvo biljnih bolesti na strnim žitima. U usevima pšenice registrovani su simptomi pepelnice žita i sive pegavosti lista pšenice, dok su u usevima ječma uočeni simptomi mrežaste pegavosti lista ječma, pepelnice žita, rđe ječma i sočivaste pegavosti ječma. Vremenski uslovi u predhodnom periodu pogodovali su i razvoju lisnih vaši u usevima strnih žita.

Visoke temperature u zimskom periodu su dovele do ranije aktivnosti insekata štetočina. Na usevima uljane repice registrovan je izlazak odraslih jedinki male repičine pipe sa mesta prezimljavanja. U pogledu voćarskih kultura registrovano je prisustvo imaga prezimljujuće generacije obične kruškine buve i početak polaganja jaja. 


Tagovi

Vremenska prognoza Sneg Padavine Suvo vreme Kruškina buva Pepelnica žita Mala repičina pipa


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...