Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vremenska prognoza
  • 16.01.2023. 12:00

Do četvrtka toplo, a od petka - prelazak kiše u sneg

Najveća opasnost voćkama preti od divljači koja tada uglavnom nema dovoljno hrane.

Foto: Depositphoto/janka3147
  • 122
  • 26
  • 0

U Srbiji se početkom i tokom većeg dela sedmice očekuje umereno do potpuno oblačno vreme, mestimično sa kišom, na visokim planinama sa snegom. Do četvrtka 19. januara u većini krajeva bilo bi relativno toplo vreme. U košavskom području i na planinama bilo bi vetrovito uz umeren i jak, a na jugu Banata i u planinskim predelima povremeno i olujni južni i jugoistočni vetar.

Od petka 20. janauara hladnije u svim područjima, tako da se očekuje prelazak kiše u sneg i u nižim predelima. U subotu 21. januara sa snegom uz formiranje snežnog pokrivača, dok bi u nedelju 22. i ponedeljak 23. januara u većini krajeva bi bilo suvo vreme. Prema prognoziranim vrednostima SPI-1, u centralnoj, južnoj i delovima istočne Srbije preovladavaće umereno i jako vlažni uslovi, dok će ostalim krajevima zemlje biti normalni uslovi vlažnosti.

Divljač pravi štetu u voćnjacima

Tokom zimskih meseci najveća opasnost voćkama preti od divljači koja tada uglavnom nema dovoljno hrane. Najveće štete divljač pravi na mladim sadnicama svih voćnih vrsta, a naročito na jabukama.

Tada se zečevi hrane korom, a srne jednogodišnjim letorastima koje mogu oštetiti do osnove. Ako se mlada sadnica pregrize ispod spojnog mesta ne može da se oporavi.


Tagovi

Oblačno vreme Kiša Sneg Toplo vreme Divljač Divljač u voćnjacima Zečevi


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva