Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zagađenje zraka
  • 26.12.2017. 13:45

Do aprila povećano zagađenje zraka, građani ugroženi

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je žuto upozorenje o kvaliteti zraka.

Foto: Pixabay/Foto-Rabe
  • 163
  • 8
  • 0

U narednom periodu, do marta ili aprila naredne godine - u zavisnosti od opštih meteoroloških uslova, u većem području Federacije Bosne i Hercegovine očekuju povećane koncentracije zagađujućih materije u zraku u mjeri koja može ugroziti zdravlje građana i uticati na privredne, saobraćajne i druge aktivnosti, obavještava Federalni hidrometeorološki zavod.

Posebno osjetljiva su ona područja u kojima su smještena značajna termoenergetska i industrijska postrojenja, doline rijeka Bosne, Spreče, Lašve, područja u kojima se za zagrijavanje intenzivno koriste kruta goriva, osobito ugalj, područja sa frekventnim saobraćajem, kao i sva druga područja u kojima postoji mogućnost zadržavanja stabilnih meteoroloških prilika koje mogu uzrokovati uspostavu temperaturnih inverzija.

Smanjiti emisije štetnih materija

"Molimo sva pravna i fizička lica, upravitelje industrijskih pogona, toplana, građane, pojedince i udruženja da u narednom periodu racionaliziraju svoje aktivnosti u smislu smanjenja emisija štetnih materija u zraka te da poštuju preporuke nadležnih institucija", poručuju u FHZ.

U periodu povećanog zagađenja zraka izložene su sve kategorije stanovništva, a posebno djeca i radnici koji obavljaju fizičke poslove na otvorenom. Mole se pravna i fizička lica da se konsultuju sa predstavnicima zdravstvenih institucija o načinima preventivne zaštite radi smanjenja negativnih uticaja na zdravlje.

Poboljšanje u nedjelju

U prethodnim danima je došlo do postepenog povećanja koncentracija zagađujućih materija (lebdećih čestica tj. prašine, sumpordioksida) u zraku na većem broju mjernih mjesta i do prekoračenja propisanih graničnih vrijednosti za pojedine materije. U nedelju se očekuje poboljšanje opštih meteoroloških uslova koji će pozitivno djelovati na kvalitet zraka. Trenutna situacija nije ni približno ozbiljna u odnosu na onu kakva se očekuje u većem dijelu predstojeće zime.

Federalni hidrometeorološki zavod će vršiti obavještavanje javnosti i institucija o stanju kvaliteta zraka na području Federacije Bosne i Hercegovine i o kratkoročnim predviđanjima u skladu sa opštim meteorološkim prilikama, kako bi nadležne institucije mogle poduzeti očekivane mjere za smanjenje zagađenja zraka.

Preporuke za stanovništvo u Kantonu Sarajevo

Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo objavilo je preporuke za stanovništvo da smanje kretanje u ovom periodu povišenih koncentracija i izlaganje na što je moguće manju mjeru naročito tokom večeri i rano ujutro. Preporuke se naročito odnose na trudnice, starije osobe, djecu predškolskog uzrasta i hronične bolesnike.

Foto: Pixabay/Foto-Rabe


Tagovi

Zagađenje zraka Federalni hidrometeorološki zavod Preporuke za kretanje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P