Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 08.09.2022. 16:30

Dani vikenda bit će oblačni s vjerojatnošću pojave kiše

U tjednu koji dolazi patit će svi oni koji su alergični na pelud ambrozije, upozorava naš agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Martina Popić
  • 1.586
  • 53
  • 0

Proteklih sedam dana akumulacija topline bila je ne samo na kopnu, nego i uzduž Jadrana veća od prosjeka za 5 do 10 posto. Dani su bili vrući, jer je dnevna temperatura zraka narasla u gorju i uz Jadran do 30° C a na sjeverozapadu i istoku zemlje do 31° C.

No, tijekom noći, pa i ranih jutarnjih sati temperatura se spustila na istoku i sjeverozapadu na 9° C, a u gorju na 7° C. I upravo zato, spomenute dnevne i noćne temperature bile su povoljno za nastavak voštane zriobe kukuruza, ali i grožđa kasnih epoha dozrijevanja.

Tlo je i dalje vrlo suho. Proteklih je dana kiše bilo, ali još uvijek nedovoljno da se podmiri višemjesečni nedostatak vode u tlu. Ukupno je tijekom proteklih sedam dana izmjereno na istoku 4 do 15 m, sjeverozapadu 1 do 6 mm, gorju 7 do 17 mm, a uz Jadran 6 do 16 mm kiše. Pore na tlu nikako da nestanu, a priprema tla za jesensku sjetvu obavlja se teško. Neke povrtlarske kulture koje još uvijek dozrijevaju moraju se navodnjavati.

U danima ovo vikenda akumulacija topline u cijeloj zemlji bit će veća od višegodišnjeg prosjeka 10 do 20%. Dnevna će temperatura zraka narasti na istoku do 24° C, a sjeverozapadu do 27° C. Bit će i kiše. Najveća vjerojatnost za njenu pojavu tijekom nedjelje je 60% na sjeverozapadu, a 80% na istoku zemlje.

Ako planirate obavljati berbu jabuka ili grožđa, savjetujemo da to bude u subotu ili u nedjelju poslije podne. Vrijedno je istaknuti kako će ukupne količine kiše biti vrlo male, ali dovoljno da marljivi berači pokisnu.  

Veseli nas da s vrlo visokom vjerojatnošću možemo najaviti suhe i sunčane dane u prvoj polovici idućeg tjedna, kad očekujemo da će dnevna temperatura zraka ponovno narasti na istoku i sjeverozapadu zemlje i do "vrućih" 30° C. Suhi dani neće biti po volji onih koji pate od peludi ambrozije. Koncentracija peludi u zraku od ponedjeljka do srijede biti će vrlo visoka. Savjetujemo da se ode na more ili da se po preporuci liječnika koriste potrebni lijekovi, kao i maske.   


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Kiša Suho i sunčano


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]