Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 08.07.2020. 13:30

Čini vam se da kukuruz zbog vremena zaostaje u rastu?

Vrlo visok UV indeks upozorenje je da se zaštitimo laganom odjećom ili da boravak na otvorenom bude samo tijekom jutra ili u kasnim poslijepodnevnim satima, savjetuje naš agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Vedran Stapić
  • 2.987
  • 171
  • 1

Iako je vrlo često dnevna temperatura zraka na zapadu i istoku Hrvatske prelazila 30 ℃, jutra su bila svježa. Na 5 cm od tla tijekom ranih jutarnjih sati temperatura se spustila u Križevcima na 7℃, a u Slavonskom Brodu na samo 4℃. Upravo zato, akumulacija toplina bila je jednaka višegodišnjem prosjeku, ali vremenskog razdoblja 1961. – 1990. Tlo je na zapadu Hrvatske umjereno vlažno. Ukupno je u proteklih sedam dana palo 21 do 66 mm oborine.

Na istoku se ukupne količine oborine kreću od 3 do 18 mm, gorju 12 do 70 mm, a uzduž Jadrana 1 do 4 mm. I tako je tlo na istoku, a pogotovo uz Jadran suho. Biljke s kratkim korijenovim sustavom moraju se svakodnevno tijekom ranih jutarnjih i kasnih poslijepodnevnih sati navodnjavati s najmanje 5 litara vode po četvornom metru.

U danima koji nam dolaze, odnosno do petka još uvijek će biti vruće. Dnevne će vrijednosti temperatura zraka narasti na istoku i zapadu, te uz Jadran do 30℃. U subotu će na zapadu zbog sjeverca zahladnjeti, a vjerojatnost za pljuskove s grmljavinom bit će velika. Početkom idućeg tjedna opasnosti od toplinskih valova u cijeloj Hrvatskoj nema. Naime, u nedjelju, ponedjeljak pa i u utorak dani neće biti vrući. Dnevna temperatura zraka neće prelaziti 30℃. Oborine ne očekujemo. Dani će obilovati sijanjem Sunca. Pokošene krmne kulture vrlo brzo će se sušiti. Kombajniranje ozimih ratarskih kultura neće se prekidati.

Preventivna prskanja protiv biljnih bolesti i štetnika obavljat će se bez imalo straha da će oborinama biti isprane s lisne mase voćaka i vinove loze. No, navodnjavanje biljaka s kratkim korijenovim sustavom mora  se svakodnevno obavljati. Vrijedno je istaknuti kako će akumulacija toplina biti jednaka prosjeku vremenskog razdoblja 1960. – 1990., što znači da neće biti ni približno ista kao proteklih deset godina.

Upravo zato mnogima se čini da vegetacija kukuruza, pa i ostalih ratarskih i povrtlarskih kultura zaostaje u rastu. Da, ali samo u usporedbi s posljednjih 10- tak godina.

Vrijedno je istaknuti kako će sigurno do vikenda vrijednosti UV indeksa biti vrlo visoke. Savjetujemo da se tijekom boravka na otvorenom zaštitimo laganom odjećom ili da boravak bude tijekom jutra i poslije podne.  


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.