Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 15.12.2021. 14:00

Bolje je prosinac ružan, nego južan

Vlažnost tla će u danima koji dolaze opadati. No, ipak ne onoliko koliko bi mi to željeli. Važno je da ozime ratarske kulture ne trpe od viška vode u tlu.

Foto: Depositphotos/KatherinePirs
  • 1.862
  • 87
  • 2

Proteklih sedam dana dnevna temperatura zraka narasla je na istoku do 6 ºC, zapadu i gorju 9 ºC, a uzduž Jadrana do vrlo ugodnih 16 ºC. No, vrlo brzo nakon toga osjetno je zahladilo. Jutarnja se temperatura pri tlu spustila i uzduž Jadrana na -1 ºC, istoku -6 ºC, zapadu -7 ºC, a u gorju i na -8 ºC.

Vjerujemo da su biljke osjetljive na tako niske temperature već odavno sklonjene na toplija mjesta, a voda iz cijevi na otvorenom ispuštena, pa štete najvjerojatnije neće biti.

Pojava snijega nije nikoga iznenadila. Danas je njegova visina u Vukovaru 1 cm, Delnicama 8 cm, a u Iloku 18 cm. Ratari su ovime zadovoljni, jer ne samo da snijeg štiti ozime kulture, njegovim laganim topljenjem voda prodire i do najdubljih slojeva tla. Kako je ukupno u proteklih sedam dana, točnije u četvrtak, petak i nedjelju izmjereno na istoku i zapadu zemlje 8 do 16 mm oborine, tlo je vlažno, a ponegdje čak i vrlo vlažno. Vjerujemo da ipak ozime ratarske kulture ne trpe od viška vode u tlu.

Najviše oborine palo je uzduž Jadrana. Zbog ukupno izmjerenih 32 do 84 mm ponegdje je bilo bujičnih poplava, te je proglašena elementarna nepogoda. Oborine su primjerice na Hvaru od četvrtka do nedjelje bile svakodnevna pojava, te nas ne čudi da je izmjereno ukupno 45 mm oborine. Radovi u maslinicima, ali i na površinama gdje se uzgajaju povrtlarske kulture nisu se mogli obavljati.

U danima koji dolaze oborine ne očekujemo. Vlažnost tla će se u cijeloj zemlji znatno popraviti, odnosno polako će opadati. Vode u depresijama sigurno neće biti, pa ozime ratarske kulture i na tim tlima neće trpjeti od viška vode u tlu. Bit će oblačno, a ponegdje i maglovito. Sijanja Sunca bit će vrlo malo. Dnevna će temperatura zraka u danima vikenda narasti na istoku i zapadu do 7ºC, gorju 5 ºC, a uz Jadran do 12 ºC.

Tijekom ranih jutarnjih sati temperatura će se spustiti na istoku i zapadu na – 2 ºC, gorju -4 ºC, a uz Jadran samo na 5 ºC. Ne zaboravimo kako će pri tlu biti hladnije za 3 ºC do 4 ºC. Navedene jutarnje temperature neće nanijeti štete ozimIm kulturama, jer one podnose znatno niše vrijednosti temperature zraka. No, stradati ipak mogu povrtlarske kulture uzduž Jadrana, ali koje se uzgajaju na otvorenom.

"Bolje je prosinac ružan, nego južan", kaže jedna stara pučka izreka. I zato, ne treba se ljutiti na vrijeme u danima koji dolaze. Naprotiv, treba se veseliti blagdanima koji su pred nama.


Tagovi

Agro prognoza Vrijeme Vremenska prognoza


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.