Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 16.10.2019. 15:00

Bablje ljeto ne posustaje?

Kakvo nas vrijeme očekuje i koje radove obaviti u skladu s vremenom, i ovaj tjedan otkriva naš poznati agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Pixabay/yuyan9686
  • 2.568
  • 193
  • 0

Akumulacija topline bila je na istoku Hrvatske jednaka višegodišnjem prosjeku, uzduž Jadrana bila je veća 5% do 10%, a na zapadu zemlje i za 30%. Dnevna temperatura zraka narasla je na istoku i zapadu Hrvatske do 25℃, a uzduž Jadrana i do 27℃. Jutarnja se temperatura na 5 cm od tla spustila ne samo u gorju, nego i na istoku, te i na zapadu zemlje na 2℃. Oborine je ukupno tijekom proteklih sedam dana izmjereno na istoku 2 do 8 mm, zapadu 7 do 17 mm, a u gorju 3 do 14 mm. Uzduž Jadrana oborine je bilo, ali samo u tragovima. I upravo zato, vlažnost tla u većem dijelu zemlje je umjerena, dok je ponegdje ne samo uzduž Jadrana nego i na kopnu tlo već pomalo i suho.

Od sutra pa sve do ponedjeljka na kopnu će biti stabilno i iznadprosječno toplo za ovo doba godine. No, tijekom ranih jutarnjih sati moguća je pojava magle. Najtoplije će biti u nedjelju kad će dnevna temperatura zraka narasti i do 24℃. Pojavu mraza ne očekujemo. Naprotiv, jutarnja će se temperatura zraka spustiti na 9℃.

Uzduž Jadrana bit će također suho, sunčano te i dalje toplo. No, vjerojatnost za oborine ipak postoji, ali samo u Istri. Dnevna će temperatura zraka kao i na kopnu narasti do 24℃, a jutarnja se spustiti na 15℃.  

Do ponedjeljka će akumulacija topline uzduž Jadrana biti veća od prosjeka 5% do 10%, na istoku 50%, a na zapadu zemlje te u gorju i za 60% do 70%.

Tlo će idućih dana biti umjereno, a ponegdje i dalje suho. Dakle, u danima koji dolaze ratari će moći nastaviti kombajniranje svojih kultura. Umjerenu vlažnost tla vjerujemo da će iskoristiti za pripremu tla pred jesensku sjetvu ozimih kultura. Kako pojavu mraza i u gorju ne očekujemo, uzgajivači cvijeća na otvorenom ne moraju strahovati od eventualnih šteta izazvanih niskim temperaturama zraka.

Suhe i sunčane dane do kraja tjedna, te umjereno vlažno tlo savjetujemo da iskoriste sakupljači ljekovitog bilja. Naime, upravo je sada pravo vrijeme vađenja korijena maslačka, jer ovog mjeseca obiluje eteričnim uljima. Kad ga izvadimo iz zemlje prvo se mora dobro oprati a zatim osušiti na tamnom i prozračnom mjestu. Tako suh mora se usitniti te pomiješati sa suhim i usitnjenim listićima mente. Vrijedno je istaknuti kako je korijen maslačka bogat kalijem, a sadrži i inulin, tj. vlakno koje potiče rast "dobrih“ bakterija u probavnom sustavu.

No, korijen maslačka regenerira jetru, pomaže osobama koje žele smršaviti, jer potiče probavu. Redovito pijenje čaja pospješuje i regulaciju šećera u krvi.     

Kako se "Bablje ljeto“ nastavlja, na vrijeme pripremimo ogrjev, obavimo jesensku gnojidbu vinograda i voćnjaka, vrt temeljito očistite od otpadaka, te posadite zimsku salatu, peršin, češnjak i radič.


Tagovi

Agro prognoza Dražen Kaučić Vrijeme


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]