Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro klub
  • 22.01.2020. 13:30

Ako Vinka sunce peče, vino u bačve teče - čekaju nas suhi, sunčani i ne tako hladni dani

U danima koji dolaze akumulacija topline će biti uglavnom u granicama višegodišnjeg prosjeka. No, tlo će i dalje u cijeloj, a naročito u istočnoj i zapadnoj Hrvatskoj biti vrlo suho. Ozime ratarske kulture sad bi već ponegdje mogle trpjeti od nedostatka vode u tlu.

Foto: Depositphotos/josefmohyla
  • 1.798
  • 138
  • 0

Kako danas slavimo blagdan Sv. Vinka, rezidba vinograda može početi. I tako će to trajati sve do blagdana Sv. Josipa, 19. ožujka, kad se ona mora privesti kraju.

Proteklih sedam dana dnevna temperatura zraka narasla je na istoku Hrvatske do 4℃, zapadu 8℃, gorju 13℃, a u Dalmaciji i do ugodnih 16℃. Jutra su ponegdje bila i vrlo hladna. Na 5 cm od tla temperatura se spustila uzduž Jadrana na 0℃ (Zadar), u gorju i na istoku 9℃ (Gospić i Sl. Brod), a na zapadu i na -10℃ (Zagreb-Maksimir). Vjerujemo da su povrtlarske kulture uzgajane na otvorenom bile pokrivene folijom, a plastenici grijani, te šteta nema.  

U danima koji dolaze akumulacija topline će biti uglavnom u granicama višegodišnjeg prosjeka. No, tlo će i dalje u cijeloj, a naročito u istočnoj i zapadnoj Hrvatskoj biti vrlo suho. Ozime ratarske kulture sad bi već ponegdje mogle trpjeti od nedostatka vode u tlu. Naime, oborine u subotu očekujemo samo u Istri, te u Lici i Gorskome kotaru.

Jutra će još samo u petak biti hladna s temperaturama ispod točke smrzavanja. Očekujemo da će se temperatura tijekom ranih jutarnjih sati spustiti na -4℃. Već u nedjelju jutarnje će temperature biti pozitivnog predznaka, odnosno pojave mraza sigurno neće biti.

Tijekom vikenda, ali i u ponedjeljak i utorak dnevna će temperatura zraka narasti na istoku i zapadu zemlje do 12℃, a ponegdje i do 14℃. Najviše sati sijana Sunca očekujemo u četvrtak, petak, pa i u nedjelju.

Uzduž Jadrana očekujemo dnevne temperature oko 14℃, a jutarnje oko 9℃.

Dakle, uglavnom suhe, sunčane, a više i ne tako hladne dane voćari i vinogradari iskoristit će za rezidbu. Kako u kanalima vode nema, savjetujemo da se polako čiste. Normalno, vrijeme će biti povoljno i za nastavak krčenja zapuštenih obradivih površina. Povrtlarima, odnosno vlasnicima vrtova savjetujemo da gredice dobro prekopaju kako bi tlo promrzlo, a time u proljeće bilo lako za obradu.

I na kraju eto jedne stare pučke izreke koja kaže: "Ako Vinka sunce peče, vino u bačve teče". Kako je stvarno tog dana Sunca i bilo, vino bi moglo ove godine u bačve teći.


Tagovi

Agro prognoza Sunce Sveti Vinko Nedostatak vode Rezidba vinograda


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]