Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 04.12.2019. 12:00

Ako u prosincu nije snijeg i zima, tada u ožujku i travnju zločestog vremena ima

Kakvo nas vrijeme očekuje ovoga tjedna, otkriva nam naš poznati agrometeorolog mr.sc. Dražen Kaučić.

Foto: Pixabay/Alex_vagler
  • 2.382
  • 281
  • 0

Konačno smo dočekali hladna jutra. Na 5 cm od tla tijekom ranih jutarnjih sati temperatura zraka spustila se danas u Zadru na -4℃, Pazinu -6℃, Osijeku -7℃, Varaždinu, Križevcima i Slavonskom Brodu -8℃, a u Gospiću i na -10℃. Dakle, staklenike i plastenike trebalo je noću zagrijavati, a biljke osjetljive na temperature ispod točke smrzavanja prekriti ili odnijeti na toplija mjesta. Vodu iz cijevi na otvorenom već odavno je trebalo ispustiti.

I snijega je bilo proteklih dana, ali samo u Lici i Gorskome kotaru. Na tlu je danas njegova visina u Ogulinu 2 cm, Gospiću 4 cm, a u NP Plitvička jezera 20 cm. Kiše je bilo u cijeloj Hrvatskoj. Na istoku se ukupno izmjerene količine kreću od 15 do 27 mm, zapadu od 18 do 22 mm, gorju od 67 do 71 mm, a uzduž sjevernog i južnog Jadrana od 10 do 141 mm. Dakle, tlo je na istoku i zapadu Hrvatske danas uglavnom vlažno, a u gorju te ponegdje uz Jadran i vrlo vlažno. Duboka obrada tla ne može se obavljati. Ponegdje u depresijama gdje odvodnih kanala nema ili su zapušteni, ozime ratarske kulture trpe od viška vode u tlu.

U danima koji dolaze bitiće uobičajeno hladno za ovo doba godine. Na istoku i zapadu zemlje dani će sve do ponedjeljka biti suhi. Oborine očekujemo u ponedjeljak. Tijekom prijepodnevnih sati pojava magle bit će svakodnevna ali i dugotrajna. Sijanja Sunca bit će vrlo malo. Tlo će se vrlo sporo sušiti. Juta će biti hladna s temperaturama ispod točke smrzavanja. U gorju oborine, ali u malim ih količinama može biti i u petak, a najviše u ponedjeljak. Uzduž Jadrana oborine će biti od petka do ponedjeljka svakog dana. Količine ponovno ponegdje mogu biti obilne, što znači da će tlo biti vrlo vlažno. Povrtlarske kulture uzgajane na otvorenom trpjet će od viška vlage u tlu. Savjetujemo da se što prije oko gredica iskopaju kanali kako ne bi došlo do bujičnih poplava.     

Dakle, suhe dane na kopnu svakako bi trebalo iskoristiti za čišćenje odvodnih kanala. Kako je zapuštenog zemljišta vrlo mnogo te se šikare na očigled šire savjetujemo da se suhi dani iskoriste za njihovo čišćenje.

Podsjećamo na staru pučku izreku: "Ako u prosincu nije snijeg i zima, tada u ožujku i travnju zločestog vremena ima“. I zato se na zimu ovog tjedna ne treba ljutiti. Iako snijega još uvijek u nizinama nema, nadamo se da će ga ipak ovog mjeseca biti. Uostalom, pa prosinac je tek počeo.


Tagovi

Vrijeme Prognoza Agro prognoza Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]