Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klimatske promene
  • 26.01.2017. 08:00

2016. najtoplija godina ikad izmerena

Klimatske promene koje je prouzokovao čovek destabilizuju proizvodnju hrane, prouzrokuju nestašicu vode i povećavaju nestabilnost najugroženijim sredinama.

Foto: soledad / Pixabay
  • 977
  • 47
  • 0

NASA i američka državna kancelarija za okeane i atmosferu (NOAA) proglasili su 2016. godinu najtoplijom zabeleženom godinom na globalnom nivou.

"Ako je ikada bilo vreme za hitno delovanje protiv klimatskih promena, to je sada. Iako globalni pokret za rešavanje ove krize raste, priroda nas uporno podseća da moramo da ubrzamo tempo", rekao je Manuel Pulgar-Vidal, rukovodilac odeljenja za klimu i energiju WWF-a.

Klima utiče na zalihe hrane

Širom sveta, navode iz WWF Adria, klimatske promene koje je prouzokovao čovek destabilizuju proizvodnju hrane, prouzrokuju nestašicu vode i povećavaju nestabilnost najugroženijim sredinama. Od ubrzanog topljenja leda na Arktiku i Antarktiku do razornih ciklona, suša i požara, priroda nas upozorava. Glavni pokretači prošlogodišnjih teških vremenskih prilika ne pokazuju znakove usporavanja i nastaviće da utiču na vremenske ulove u 2017. godini.

"Vreme je da uvažimo Pariški sporazum i povećamo ambicije prema čistoj energiji u nadolazećim godinama. Moramo uspostaviti saradnju privatnog sektora, civilnog društva i nacionalnih i lokalnih vlada kako bi naš zajednički odgovor bio jači i ambiciozniji", upozorava Vidal.

Ekonomija budućnosti

Dodao je i da se rešavanje ovog problema mora temeljiti na dugoročnim planovima i strategijama, koje su neophodne za prelaz na ekonomiju budućnosti, koja počiva na čistim i obnovljivim izvorima.

Foto: soledad / Pixabay


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.