Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Život na selu
  • 29.01.2020. 16:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Bačka Palanka

Zoran Sirovina: Seosko dvorište je moja oaza mira

Kada nakon povratka sa posla Zoran Sirovina otvori kapiju svog širokog seoskog dvorišta ugleda malo belo jato: gusaka, domaće koke i petlove; obraduju mu se dva psa, golubovi… Sasvim dovoljno za odmor i uživanje u svom domaćinstvu.

Foto: Rada Milišić
  • 519
  • 37
  • 0

Seoska domaćinstva su nekada bila prepoznatljiva po uzgoju domaće živine. Svaka kuća obično je imala veliko dvorište sa punom štalom ali i okućnicom te se podrazumevalo da je vredna domaćica mogla da se pohvali: domaćim kokoškama, guskama, patkama, morkama.

Stariji žitelji Mladenova, sela kod Bačke Palanke rado pominju šezdesete godine prošlog veka kada nije mogla da se nađe kuća u kojoj nije bilo domaćih kokošaka ili bar nekoliko gusaka i pataka. I najmlađi i najstariji članovi porodica sa zadovoljstvom su brinuli o svojim belim jatima koja su svakodnevno išla na pašnjak pored rukavca Dunava. Kuvala se guščija ili kokošija supa kao i paprikaš, a kako i danas spominju vremešni meštani guske su čupali nekoliko puta godišnje tako da su imali odlične jastuke i dunje koje još uvek odolevaju vremenu.

Seosko dvorište Zorana Sirovine 

U velikom dvorištu ima mesta za živinu, svinje ovce, pse 

Godine su prolazile, a uslovi i način života na selu lagano se menjao, mnogi su odustali od tova svinja, krava, zatvorili čak i kokošinjce tako da su domaćinstva gde po dvorištu šetaju kokoške, a travu pasu guske i ćurke - retka.

Jedan od onih koji i danas uživa u idili seoskog dvorišta je četrdesetosmogodišnji Zoran Sirovina iz Gajdobre. Sa suprugom, dva sina i roditeljima živi u renoviranoj kući sa velikom okućnicom gde mesta ima i za živinu, svinje, ovce, leje sa povrćem i voće. Reklo bi se - kao u dobra stara vremena kada je u dvorištima letelo perje i paperje, gde se čulo gakanje i kokodakanje, a u stajama blejale ovce i koze.

"Živim u selu, imam veliko dvorište, široko i prostrano i velika mi je želja da bude puno. Imam svinje, dvadesetak ovaca, kokoške, guske, golubove. Dobro pamtim vremena kada su moji roditelji imali krave i konje. Zaposlen sam u Novom Sadu i svakodnevno putujem na posao, ali nije mi veliki problem da obrađujem i oko 7 jutara zemlje. Sejem soju, kukuruz i detelinu, a imam traktor i priključne mašine. Za sve se nađe vremena, ko voli ovakav način života razumeće moju priču," objašnjava Zoran i dodaje da je prošle godine u želji da mu dvorište bude puno raznovrsne živine kupio inkubator i nabavio jaja od gusaka.  

Inkubator je manji, u njega može da stane 50 kokošijih jaja ili 30 guščijih obzirom da su krupnija. Da bi inkubacija i leženje bilo uspešno potrebna je optimalna temperatura i vlažnost vazduha, provetravanje, okretanje i prskanje jaja.

"Malo sam se informisao tako da sam temperaturu regulisao na 37,8 stepeni i povremeno okretao i orošavao vodom jaja. Nakon trideset dana od 15 jaja izleglo se 10 malih guščića," kaže Zoran i objašnjava kako je sa puno pažnje brinuo o njima te ih je dok nisu malo ojačali držao zatvorene, a onda ih pustio na dvorište da se hrane travom i kukuruzom dodajući u šali da od kako je pustio guske po dvorištu više mu ne treba kosačica.

Sve veća potražnja za guščijim mesom - kilogram 600 dinara

Lepota i mir seoskog dvorišta

Upravo te mlade guske će uskoro sa prvim toplim danima negde na kraju dvorišta u gnezdima nositi jaja, te se Zoran nada da će obnoviti jato. Nada se da će i kokoške dobro nositi te će biti i pilića jer kako kaže ništa lepše od domaće živine, a samim tim i domaćih jaja. Iako je kljukanje gusaka - čime se povećava težina džigerice - nekada bilo uobičajno Zoran kaže da to u njegovom domaćinstvu ne rade, a ni čupanje perja ne dolazi u obzir. On tokom priče ne spominje ekonomsku isplativost svog rada, ali svaka njegova reč potvrđuje koliko je zadovoljan i koliko lepote i mira nosi svaki trenutak koji provede u dvorištu.

Zoran u svom domaćinstvu ima i dvadesetak ovaca

"Volim ovo moje široko dvorište i ne bih ga mogao zamisliti bez ovih životinja, bez moja dva psa, bez golubova. Upravo ga to čini lepim kao i bašta prepuna povrća, veliki malinjak," kaže na kraju naš sagovornik opisujući svoje imanje  - oazu domaćinskog mira. 


Tagovi

Seoska domaćinstva Uzgoj živine Uzgoj svinja Uzgoj ovaca Psi Obrada zemlje Inkubator Zoran Sirovina


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.