Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Srpski gonič
  • 05.04.2017. 18:15

Živahan, temperamentan i pouzdan pas

Srpski gonič ima urođeni instikt za lov, vrlo je inteligentan, a ono po čemu može da se diči jeste njegova izdržljivost i naravno - odličan njuh.

Foto: Taytertoot, A. Mouse / Pinterest
  • 8.489
  • 909
  • 0

Srpski gonič je najrasprostanjenija rasa lovačkih pasa na Balkanu, a to ne treba da čudi, jer se radi o vrlo elegantnom, lepom, poslušnom i odličnom psu za održavanje. Karakteristično za ove pse jeste da obožavaju lov, a ako i vi volite isto i odlučite da uzmete ovu rasu, nećete se pokajati.

Poreklo srpskog goniča

Postoje dve verzije o tome gde i kako su nastali. Naime, jedni smatraju da srpski gonič potiče iz Male Azije, jer su na toj teriroriju ljudi imali veliku ulogu kada je reč o njihovom razvoju. Druga verzija kaže da su psi stigli u Evropu sa feničanskim moreplovcima, što je po mnogima netačna informacija.

Odakle god da potiču, ono što je sigurno jeste činjenica da je njegovo prvobitno ime bilo balkanski gonič i ono potiče iz davne 1905. godine. Srpskom goniču, prvobitno ime dao je Franc Laska. Zvaničan naziv - srpski gonič, rasa je dobila 1996. godine u Kopenhagenu.

Rođeni lovac

Srpski gonič ima urođeni instinkt za lov, vrlo je inteligentan, a ono po čemu može da se diči jeste njegova izdržljivost i naravno odličan njuh. Sem za lov, njih sve češće vidimo u urbanim sredinama, kao kućne ljubice, jer su veoma pouzdani, lako se dresiraju i veoma lepo se slažu sa drugim psima.

Ipak, iako je srpski gonič divan kućni ljubimac, trebalo bi napomenuti da je to pas prvenstveno prilagođen za lov, a reč je o izuzetnom lovačkom psu u lovu na razne male životinje. Veoma dobro su se pokazali kao odlični saveznici u lovu na zečeve i na lisice. Mada mogu da love i druge manje životinje.

Dresura srpskog goniča

Ukoliko želite lovačkog psa, trebalo bi da znate, da ovaj pas kada ga jednom nešto naučite, to zapamti za ceo život. Međutim, njegova dresura je nešto teža u odnosu na dresuru drugih rasa lovačkih pasa. Preporučuje se da počnete da ga dresirate dok je još štene, jer tada lakše usvaja komande i tada mu se najbolje razvijaju instikti.

Karakteristike srpskog goniča

Reč je o lepom psu, elegantne građe. Srpski gonič ima puna leđa, koja se polako spuštaju prema grebenu. Dugačke su mu i prave linije prednje noge, dok su zadnje veoma razvijene i u njima leži snaga. Izuzetno su mišićavi psi, posebno oko vrata, oči su im kestenjaste i ovalnog oblika. Kratkodlaki su, a javljaju se u raznim nijansama crvene boje.

Ovo su psi koji dosežu visinu od 46 do 54 cm, dok su ženke niže u proseku za dva santimetra. Mužjaci su teški oko 18 do 20 kilograma, a ženke su nešto lakše od njih.

Temperament srpskog goniča

Ukoliko ste osoba koja ne voli da se šeta ili nije spremna za akciju, bolje se opredelite za neku drugu rasu, jer je srpski gonič veoma aktivan pas, pun snage, i energije. Po prirodi je znateželjan i vrlo izdržljiv. Živahan je, inteligentan i poprilično lukav. Ukoliko se na vreme socijalizuje, biće odlično društvo za mališane. Sa drugim psima se slaže, ali nije ljubitelj mačaka, zečeva, kunića, raznih glodara, zbog urođenog lovačkog instikta.

Održavanje

Ukoliko ste lovac i spremate psa za lov, trebalo bi da znate da ovog psa celog života morate da držite u odličnoj kondiciji. Zato se više preporučuje za držanje u kući koje ima dvorište, a ukoliko ga držite u stanu, trebalo bi svakodnevno s njim da prepešačite dobru kilometražu, jer ova rasa pasa ne podnosi da je u zatvorenom. Kada je reč o održavanju dlake, dovoljno je jedno četkanje nedeljno.

Ishrana srpskog goniča

Za srpskog goniča se može reči da je pravi svaštojed i da nije probirač. Obožava da jede ostatke hrane koj vlasnici jedu, ali se ipak preporučuje da ga hranite hranom za pse. Možete mu davati granule, ali ako odlučite da mu pripremate hranu, jelovnik neka bude sastavljen od jaja, žitarica, mleka, ribe, mesa i povrća. Dok je štene, trebalo bi da ima tri obroka, a kada napuni godinu dana, dovoljan mu je jedan obrok. Kada ga pripremate za lov, trebalo bi da jede više mesa i žitarica.

Zdravlje i životni vek

Srpski gonič spada u kategoriju zdravih pasa, ali mogu da imaju problem sa organima za varenje (nadimanje), kao i sa čestim upalama ušiju. Živi u proseku između 12 i 15 godina, a ako vodite računa o njegovom zdravlja može i duže da živi.

Foto: Taytertoot, A. Mouse / Pinterest


Tagovi

Pas Srpski Gonič Lov Lovački pas Izdržljiv


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao