Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lana Natural
  • 17.08.2019. 16:30
  • Grad Zagreb, Zagreb

Željela nešto šareno, mirisno i zdravo, sad pravi prirodne sapune i svijeće od sojinog voska

Osnovna ideja je bila da napravim nešto šareno i mirisno, a u isto vrijeme zdravo i bez umjetnih dodataka, kaže Anita Dabić iz čijeg obrta izlaze prirodni sapuni, svijeće od sojinog voska, ali i keramika.

Foto: arhiva Anite Dabić
  • 1.833
  • 84
  • 0

"Ideja je nastala sasvim slučajno, iz hobija, uz podršku dobre prijateljice koja proizvodi praline, a s obzirom da je to vrlo slično (proizvodnja, uvjeti, arome, pakiranja) uz njene savjete oko pokretanja posla, napravila sam prve proizvode i tako je sve krenulo“, kaže Anita Dabić, vlasnica obrta Lana Natural iz Zagreba i dodaje: "Osnovna ideja je bila da napravim nešto šareno i mirisno, a u isto vrijeme zdravo i bez umjetnih dodataka jer danas je to vrlo važno. Tako su nastali Lana prirodni sapuni, a ime su dobili po mojoj kćeri jer su djeca oduvijek moja najveća inspiracija.“

Tradicionalna receptura

Lana prirodni sapuni izrađeni su od najkvalitetnijih biljnih i eteričnih ulja. Potpuno su prirodni, bez trunke konzervansa, umjetnih boja i mirisa i ne sadrže kemijske aditive. Svaki sapun napravljen je i zapakiran ručno. "Sapune proizvodimo po tradicionalnoj recepturi postupkom saponifikacije biljnih ulja pri kojoj se stvara visok postotak prirodnog glicerina koji njeguje kožu i zadržava njenu prirodnu vlažnost. Od ulja u najvećem postotku koristimo maslinovo, ali i kokosov maslac, te ostala ulja koja blagotvorno djeluju na kožu. Koristimo samo čista eterična ulja i dodatke poput kozmetičke gline, meda, mediteranskih trava i slično, što svakom sapunu daje specifična ljekovita svojstva i miris“, opisuje Anita Dabić.

Ponosna vlasnica obrta Anita Dabić 

Izrada je ručna i poslu pristupaju s najvećom pažnjom. Sapuni su u eko pakiranju na koje se lako može dodati ime grada, hotela, suvenirnice ili nešto drugo. "U poslu mi je pomoglo što sam po struci grafički dizajner pa mi je osmišljavanje proizvoda i ambalaže došlo prirodno, samo je medij drugi – u ovom slučaju sapuni. No, zaželjela sam raditi još neke nove zdrave proizvode pa sada u ponudi imamo više vrsta 'zelenih' svijeća od sojinog voska koje fantastično mirišu, a pri gorenju ne otpuštaju toksine ni čađu“, govori Anita. Lana prirodne svijeće izrađene su od 100% čistog sojinog voska s pamučnim fitiljem i visokim postotkom kvalitetnih mirisnih ulja, bez parabena. Svaka svijeća izlijeva se ručno s puno pažnje.

Eko svijeće od sojinog voska

Svijeće od sojinog voska nastaju iz obnovljivog, biljnog izvora. Potpuno su biorazgradive, netoksične i ekološki prihvatljive. Koriste se samo prirodni pamučni fitilji, bez tragova olova i drugih metala. Vosak je biorazgradiv, a spremnik i ambalaža mogu se reciklirati. Ostaci voska lako se čiste toplom vodom i sapunicom. Ugodni mirisi, kremasti vosak i plamen svijeće, bez čađe, čine ove eko-svijeće dobrodošlima u svaki prostor. Vrlo su atraktivni i njihovi poklon paketi s mirišljavim, prirodnim eko proizvodima upakiranima u (razumljivo) eko ambalažu. Ovi paketi izvrstan su izbor za poslovni poklon, rođendanski/božićni dar ili jednostavno kao znak pažnje dragoj osobi.

Anita je posao pokrenula 2014. godine, a pomažu joj djeca, sin više u prodaji, a kći pri pakiranju proizvoda. Prilikom otvaranja obrta iskoristila je poticaj od države što joj je puno pomoglo u početku te ima u planu prijaviti se i za nove poticaje. Strojevi i alati potrebni za rad su izuzetno skupi pa je teško bez pomoći unaprijediti proizvodnju. U početku su joj puno značili i savjeti prijateljice koja je već dugo godina u sličnom poslu.

Većinu sirovine nabavlja u Hrvatskoj, no vosak od soje i posebne mirise mora ipak potražiti van granica. Za sada malo izvozi, a svi njeni kupci ljubitelji su prirodnih i ručno rađenih proizvoda. Vrši uglavnom veleprodaju, povremeno prodaju na sajmovima, često radi sapune za vjenčanja, a svi njeni proizvodi mogu se naručiti putem web-stranice i društvenih mreža na kojima je vrlo aktivna.

Zaljubila se i u keramiku

S obzirom da voli sve što je kreativno, Anita ove godine osmišljava i cijelu paletu novih proizvoda od keramike. Osim svijeća u keramičkim zdjelicama, imat će u ponudi i veliki izbor ručno rađenog nakita od keramike sa zlatom i platinom. Sve je krenulo od ideje da svijeće izlijeva u prirodni materijal te tako izbjegne ambalažu, pa nakon što svijeća izgori, još ostane nešto lijepo i trajno za daljnju upotrebu.

"Potpuno sam se zaljubila u izradu keramičkih predmeta i tako je nastao cijeli niz novih proizvoda: lančića, naušnica, prstenčića i zdjelica. Bitno je da je kreativno i da se sviđa našim kupcima. Svi naši proizvodi su ručno izrađeni i zapakirani, a s obzirom na količinu ideja, svake godine može se očekivati nešto novo iz našeg malog zagrebačkog studija“, navodi Anita Dabić, vlasnica obrta Lana Natural.


Fotoprilog


Tagovi

Anita Dabić Obrt Lana natural Priodni sapuni Svijeće od sojinog voska Keramika


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić