Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dušan Bućan
  • 10.06.2021. 12:00
  • Sisačko-moslavačka, Golinja

Zbog Samsona Zagreb zamijenio Golinjem, Dušan Bućan sad ima više životinja od susjede

Naš poznati glumac u sedlu je prošao i put od 1.300 km, a na njegovo je imanje u malom kordunskom selu stigla i Korona - divlja svinjica koju je pronašao u šumi, samu, još s pupčanom vrpcom.

Foto: arhiva Dušana Bućana
  • 2.249
  • 465
  • 0

Poznati član ansambla Drame HNK Zagreb, Dušan Bućan, svjetla velegrada zamijenio je zvjezdanim svodom, a gradske ulice i trgove, netaknutom prirodom malog sela, u kojem se stanovnike može doslovno prebrojati na prste.

"Moj prvi konj i moj najbolji prijatelj, Samson, bio je razlog zbog kojeg sam definitivno odlučio preseliti na Kordun, na seosko imanje mog djeda", otkriva nam dodajući da je obostrana ljubav počela još dok je živio u Zagrebu.

Tada su, priča nam, njih dvojica živjeli na dvije različite adrese te mu je svaki mjesec plaćao "podstanarstvo". "Kada sam podvukao crtu, shvatio sam da taj konjski, 'podstanarski život' nije niti malo jeftin. Odlazilo je na to dosta novca, a s druge strane, nas smo dvojica premalo vremena provodili skupa te sam odlučio da je trenutak da počnemo zajedno stanovati", prisjeća se navodeći da je to bio, naravno, samo vjetar u leđa njegovim razmišljanjima da se preseli na svoju djedovinu, u selo Golinja, nedaleko od Vrginmosta, koje je od djetinjstva, doživljavao kao drugi dom.

Sa štale na jednoj strani vidi BiH, s druge Sljeme

"Ovo je doista jedinstvena lokacija, jer sa svoje štale, na jednoj strani vidim BiH, a na drugoj pogled puca na Sljeme“, kaže glumac kojeg smo nedavno gledali u nastavku kultnog Golikova filma, "Tko pjeva zlo ne misli". U "Dnevniku velikog Perice", u režiji Vinka Brešana, Bućan igra jednu od glavnih uloga, sina starog Žnidaršića, najboljeg prijatelja sada već odraslog Perice Šafraneka. 

Na svom seoskom imanju, koje je, kako ističe, smješteno na najužem dijelu Hrvatske, između Slovenije i BiH, poznati glumac sada ima dvije kobile - Zeku i Zoe, četiri psa, četiri mačke i još jednu neobičnu stanarku. Nažalost, arapski konj, koji je bio glavni razlog preseljenja na selo, više nije tu. Nakon 16 zajedničkih godina Dušan se, zbog Samsonove bolesti, na samu Staru godinu morao oprostiti od svog vjernog, četveronožnog prijatelja.

Sanjari da će se baviti uzgojem konja i krava te u šali kaže da sebe vidi kao kauboja

"Samson je bio ispunjenje mog dječačkog sna da jednog dana imam svog konja", priča nam i dodaje da je njegov prvi i najdraži konj prvih godina svog života bio trkaći i jedan od najbržih u Hrvatskoj, a njemu je stigao kada su mu bile tri godine. Kliknuli su, kaže, na prvu i bili tandem koji može baš sve te su tako, nakon 11 dana jahanja od Golinje do Krka, prvi u analima Krčkog mosta, prešli s jednog njegovog kraja na drugi.

Od Samsona do Zeke i Zoe te Korone

"Bio je to jedinstven, nezaboravan i fascinantan doživljaj. Nažalost, bolest ga je svladala. Bio sam uz njega do posljednjeg trenutka koji je jedan od najtežih u mom životu jer sam mu osobno dao smrtonosnu dozu, kako bih ga spasio od daljnjih muka i bolova“, prisjeća se s tugom. 

Na sreću, dio Samsona i dalje živi na njegovom imanju u elegantnom tijelu njegove četverogodišnje kćeri Zoe, koja je od oca naslijedila gotovo sve kvalitete.

Iako mu dućan nije na par koraka, nego je najbliži onaj u selu Bović, udaljen oko pet kilometara, nov i drugačiji način života, u i s prirodom, pokazao se kao pun pogodak upravo sada, u vrijeme pandemije. Ljudi je u selu tako malo, kaže, da je distanca osigurana, a kretanje širokim prostranstvima, poljima i šumama, ne poznaje ograničenja i zabrane.

No, i u malo selo Golinja, Korona je ipak stigla, ali nikoga nije zarazila, nitko od nje nije obolio. Ona širi samo dobre vibracije, jer je riječ o živahnoj divljoj svinji kojoj je Dušan spasio život. Malu svinjicu, na kojoj je još bila pupčana vrpca, prošlog je proljeća pronašao samu u šumi. Kako njene majke nije bilo nigdje u blizini, znao je da će je, ostavi li ju tamo, osuditi na smrt.

"Odnio sam je stoga na imanje i nazvao Korona jer se naš susret dogodio u vrijeme tvrdog lockdowna. Da je muškog roda, ime bi bilo Covid“, kaže Bućan koji je, nakon što ju je othranio na dudu te zbog nje probdio nemali broj noći, neobičnu ljubimicu pokušao vratiti u prirodu. Međutim, njeni ju rođaci nisu prihvatili te je tako ostala živjeti na njegovu imanju. 

Dušan Bućan proputovao je cijeli svijet 

Iako je naslijedio stari djedov traktor i par hektara zemlje te pomaže mami u vrtlarskim poslovima i sanjari o uzgoju konja i krupne stoke, zbog nedostatka vremena, poznati se glumac ipak još nije okušao u ozbiljnijoj poljoprivredi. No, uskoro bi se i to možda moglo dogoditi, jer Korona, kako kroz smijeh kaže, tako detaljno prekopava zemlju, na 30 centimetara dubine, da mu motokultivator nije potreban. 

Budući da je njegovo imanje tek 30-ak kilometara udaljeno od epicentra snažnog potresa koji je pogodio Petrinju i Glinu i sam je osjetio podrhtavanje tla, ali bitno blaže, jer imao je sreću da ga je potres zatekao upravo na jahanju.

U sedlu se uputio i na put dug čak 1.300 km

S putopiscem i producentom Borisom Veličanom, rutom uz Savu i Dunav, Bućan je projahao od Hrvatske, kroz Srbiju, sve do Rumunjske, pri čemu je najviše adrenalina zasigurno pokrenulo penjanje i spuštanje niz Đerdapsku klisuru. O avanturi na kobilama Divni i Zeki, koja je trajala šest tjedana, snimljen je i putopisni dokumentarac "Na putu: Konjima do Crnog mora" koji se nedavno emitirao na malim ekranima. 


Fotoprilog


Tagovi

Dušan Bućan Poznati Život s prirodom Divlja svinja Korona Golinja


Autorica

Sanja Rapaić

Više [+]

Ima bogato novinarstvo iskustvo. Gotovo 15 godina radi i surađuje s raznim medijskim kućama.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]