Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stratifikacija semena
  • 23.11.2022. 07:30

Zašto se neko seme izlaže hladnoći i kako obaviti stratifikaciju?

Dužina stratifikacije zavisi od vrste, jer će nekima trebati dugotrajno izlaganje hladnoći i vlazi. Dug vremenski period je potreban za seme većine voćnih vrsta.

Foto: Depositphotos/kozzi2
  • 779
  • 38
  • 0

Seme nekih biljnih vrsta nakon sazrevanja ostaje u dubokom mirovanju, jer sadrži inhibitore koji sprečavaju klijanje i nicanje. Kako bi dobili mlade biljke neophodno je da prođe kroz period stratifikacije u kome se prekida mirovanje i aktivira klijanje.

Potrebna je hladnoća

Izlaganje semena niskim temperaturama za neke vrste je neophodno. U prirodi ono pada na zemlju gde je izloženo vlazi i hladnoći tokom zime. Na proleće dolazi do zagrevanja i deaktiviranja materija koje inhibiraju procese klijanja.

Pre nego što počnemo bilo šta raditi, potrebno je da dezinfikujemo seme, ali i opremu, pesak. Za stratifikaciju su najpodesnije plastične posude s poklopcem. Kao supstrat se koriste pesak, treset, namenski supstrati, a mahovina se pokazala odličnom zbog svojstva da zadržava vodu i ima baktericidna svojstva.

Možete ga napraviti i sami od kupovnog supstrata za setvu i krupnozrnog peska, u odnosu 1:1. Pre korišćenja ga dezinfikujte pečenjem u rerni na temperaturi iznad 100 stepeni Celzijusa, smrzavanjem malih količina od 0,5 kg, najmanje nedelju dana ili čak zagrevanjem u mikrotlasnoj peći na najjačem režimu.

Na dno posude stavite navlažen supstrat, seme i prekrijte takođe navlaženim supstratom. Zatim je poklopite, označite da znate o kom semenu se radi i ostavite u frižideru. Temperatura treba da se kreće od jedan do tri stepena Celzijusa. Ako je veća od četiri stepena, seme neće proći kroz procese i neće proklijati. Redovno, jednom nedeljno, proveravajte u kakvom je stanju, da li je počelo da klija ili se pojavila plesan. Istovremeno ćete obaviti provetravanje posude kada je otvorite ili po potrebi poprskajte vodom ako je došlo do isušivanja supstrata.

Vreme stratifikacije

Dužina stratifikacije zavisi od vrste, jer će nekima trebati dugotrajno izlaganje hladnoći i vlazi. Dug vremenski period je potreban za seme većine voćnih vrsta, jasena, seme božura, nekih vrsta jaglaca.

Nakon sakupljana, seme se ostavlja oko mesec dana na sobnoj temperaturi, a onda se stratifikuje krajem novembra i ostavi tako sledeća tri meseca. Tek posle ovog vremena će da klija.

Najčešće će za aktivaciju semena posle jedne sedmice na sobnoj temperaturi biti potrebno šest nedelja na hladnoći. To je slučaj sa semenom jabuke i kruške u proizvodnji podloga semenjaka. Veliki deo cvetnih vrsta se hladnoći i vlazi izlažu dve nedelje, a setva se obavlja početkom marta.

Kod nekih vrsta traje dve sedmice, a za neke će biti potrebno šest meseci.

Toploljubive kulture kao što su paradajz, paprika, tikve i slične, ne zahtevaju stratifikaciju.


Tagovi

Stratifikacija Inhibitorske materije Seme Seme na hladnom Klijanje semena


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

''Baba Maro, kod vas već tolika zelena salata, luk i grašak, a moja tetka tek planira šta će gde da sadi!''

Dok sam ja ''krala'' zanat od komšinice, Tara je obišla baštu, sa baba Marom prodiskutovala na temu baštovanstva, 😄 tražila bube i gliste. Ovo je ujedno i najava za seri...

Više [+]