Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj bosiljka
  • 13.09.2020. 10:30

Za predstojeće hladne dane, uzgojite bosiljak u kućnim uvjetima

Svježi listovi imaju antibakterijska i antiseptička svojstva te se mogu koristiti u liječenju infekcija. Može se primjenjivati lokalno dok direktno stavljanje listova bosiljka na rane spriječava bakterijske infekcije.

Foto: Depositphotos/tab62
  • 622
  • 95
  • 0

Nalazimo se u razdoblju kad ubiremo plodove svog predanog rada i još uvijek ih možemo koristiti u svježem stanju. No, mnoge od uzgajanih biljaka mogu se koristiti i zimi, ali ih treba pravilno pripremiti i skladištiti.

Ovih dana pripremam sok od bosiljka i mente kojeg sam malo uzgojila u teglicama na balkonu, ali opojni miris ove dvije ljekovite vrste želim osjetiti tijekom jeseni i zime pa sam se odlučila na pripremu čaja i soka.

Bosiljak (lat. Ocimum basilicum) je jednogodišnja, vrlo aromatična biljka, ovalnih uglavnom zelenih listova, ali se često uzgaja i s onima u crvenoj boji. Ima četvrtastu stabljiku, čija se visina kreće između 30 do 50 cm. Cvjetovi su sitni, bijele boje, rjeđe ljubičasti i privlače mnogo pčele. Riječ "bosiljak" dolazi od grčke riječi basilikon što znači kraljevski i odražava poštovanje drevnih kultura prema ovoj biljci. Prvi pisani tragovi o njemu nalaze se u Egiptu i to prije četiri tisućljeća. Postoji oko 150 različitih vrsta i sve imaju specifičan izgled i okus. Raste u raznim dijelovima svijeta, a prvo je uzgojen u Indiji.

Biljka skromnih zahtjeva

Nije zahtjevan tako da se može uzgajati u teglicama na balkonu, kako bi domaćice u kuhinji imale uvijek svjež začin. Bosiljak se i najčešće uzgaja u kućnim uvjetima.

Ima jako antioksidativno djelovanje. Antioksidansi štite organizam od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, spriječavaju starenje stanica i nastanak nekoliko vrsta raka. Štiti srce i krvne žile, a preventivno djeluje na astmu.

Bosiljak sadrži dosta vitamina B6, A, C i magnezija. Magnezij jača srčani mišić i sprječava pojavu infarkta.

Najčešća upotreba u svježem stanju

Svježi listovi imaju antibakterijska i antiseptička svojstva te se mogu primjenjivati u liječenju infekcija. Može se koristiti lokalno dok direktno stavljanje listova bosiljka na rane, spriječava bakterijske infekcije.

Njegove ljekovite osobine su :

  • snažan je antioksidans;
  • ima antibakterijske osobine;
  • jača imunološki sistem;
  • sprječava oksidaciju kolesterola;
  • štiti srce i krvne žile;
  • pomaže u borbi protiv infekcija;
  • smanjuje upale uzrokovane artritisom;
  • liječi migrenu kao i
  • upalu bubrega.

Njegova upotreba u kulinarstvu je višestruka, a nabrojat ćemo samo neke.

Jednostavan uzgoj bosiljka - kralja začina

U pripremanju hrane, naročito u mediteranskoj kuhinji dosta se koristi kao dodatak  jelima, a kao i većinu začina najbolje ga je dodavati na kraju kuhanja i to u svježem stanju jer ima intenzivniji okus. U kombinaciji s drugim sastojcima prave se razni umaci, zatim pri pripremanju tjestenina, riže, salata, sireva, mesa, ribe, marinada i brojnih drugih jela.

Može biti svjež i tijekom zime

Često se koristi i kao dekorativna biljka u restoranima i kafićima, naročito u posljednje vrijeme kad se pridaje više pažnje dekoriranju hrane.

Također, od njega se može pripremiti ledeni desert u kombinaciji s limunom.

Da bismo bosiljak imali svjež tijekom zime možemo ga sačuvati i na veoma zanimljiv način tako što ćemo ga sitno narezati i ravnomjerno rasporediti u posudu za led, preliti vodom i staviti u zamrzivač. Tijekom pripreme jela za vrijeme zime dodati takvu kocku leda. Na ovaj način ne gubi aromu niti eterična ulja.

Čaj od bosiljka možemo pripremati i od svježih ili od suhih listova i on ima ljekovito djelovanje. Priprema se tako što narezane svježe listove prelijemo vrućom vodom, ostavimo da odstoji osam minuta, procjedimo i čaj je spreman za konzumiranje.

Lako do vlastitog uzgoja začinskog bilja!

Postoji mnogo recepata i o pripremi sokova od bosiljka. A ja sam se odlučila za ovaj:

U posudu dodati jednu litru vode i 400 gr šećera, a kada voda prokuha i šećer se otopi dodati četiri žlice nasjeckanog bosiljka. Kuhati još 10 minuta, nakon toga ostaviti da se ohladi, zatim procijediti i dodati sok od 1 ili 2 limuna i sipati u boce. 


Tagovi

Uzgoj bosiljka Svježi bosiljak Aromatična biljka Antioksidativno djelovanje Svježi listovi Ljekovite osobine Dekorativna biljka Čaj od bosiljka Sok od bosiljka


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u sektoru agrobiznisa. U stalnom kontaktu s poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer