Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lazanje malč
  • 18.02.2019. 07:30

Vrt bez motike je moguć uz lazanje malč

Osim kartona, u izgradnji ovoga vrta poslužit će vam usitnjene grančice, biljni otpad iz kuhinje, suho lišće, slama, soc od kave, listići pa čak i vrećice čaja, trava koja nije otišla u sjeme, stajnjak, kompost, isjeckane novine ili papir, borove iglice i sve što se može razgraditi.

Foto: Depositphotos/Stephanie Frey
  • 8.928
  • 426
  • 0

Lazanje malč je odlična metoda za vrt bez kopanja, bez ašovljenja, frezanja i bilo koje obrade tla - dakle odlično rješenje za one koji imaju manji vrt i malo vremena za posvetiti mu se. Ova metoda rezultira rastresitim tlom bogatim humusom. Nakon što kreirate svoj lazanje vrt, na njemu vam neće rasti ukusno jelo talijanskog porijekla. Ovaj naziv ima veze s načinom na koji se tlo prekriva organskim materijalima koji će se nakon nekog vremena raspasti i zemlju učiniti rahlijom. 

Lazanje malč je odličan i za okoliš jer će vam biti potrebni biljni kuhinjski otpaci kojega ćete kompostirati direktno u zemlju. 

Prvi sloj čini valoviti karton

Odlična vijest je da ne morate ukloniti već postojeću travu i korov izraslu u vrtu. Naravno, ako se radi o višem korovu, uklonite ga zato jer ćete moći bolje posložiti karton ili novine na tlo. Naime, prvi sloj koji dolazi na tlo je valoviti karton. Upotrijebite kartonske kutije kojoj ste odlijepili slojeve te kao prvi sloj postavite valoviti karton. Umjesto kartona, možete postaviti i tri lista novina. Ovaj prvi sloj navlažite vodom kako bi sve zadržali na mjestu i započeli proces razgradnje. Trava i korov neće moći rasti ispod ovoga sloja i bit će brzo ugušeni. Ovako navlažen sloj privući će i gliste koje će rado razgrađivati površinski sloj zemlje, a onda se premještati i u druge slojeve. 

Koje materijale koristiti za malčiranje?

Osim kartona, u izgradnji ovoga vrta poslužit će vam usitnjene grančice, biljni otpad iz kuhinje (komadići voća i povrća), suho lišće, slama, soc od kave, listići pa čak i vrećice čaja, trava koja nije otišla u sjeme, stajnjak (kojega je najbolje rasuti na zemlju prije postavljanja kartona), kompost, isjeckane novine ili papir, borove iglice i sve što se može razgraditi. 

Pažljivo slažite slojeve

Kao i kod pripreme poznatog jela, i ovdje je potrebno pažljivo složiti slojeve. Najvažnije je izmjenjivati slojeve već suhog materijala kojega treba biti dva puta više od onoga koji je još svjež. Dakle, na vlažni karton postavite lišće, grančice, borove iglice, treset, isjeckane novine i slično, a na to ostatke povrća, svježu travu, listiće čaja i ostalo. Ako imate dovoljno materijala, možete ponoviti slojeve. Na vrh je najbolje staviti slamu. 

Proljetna kiša će namočiti ovakav vrt, nakon čega će se on razgraditi pa je najbolje napraviti ga što prije. U slučaju da ga pravite kasnije, u travnju ili svibnju, trebat će vam kompost kojega ćete dodavati prilikom sadnje. 

Pri sadnji dodajte humus

Naime, kada krenete sa sadnjom, primjerice rajčice, paprike ili sijanjem bundeva, kada napravite rupu za svoju biljku, u nju svakako dodajte 4-5 šaka humusa. U slučaju da se karton nije razgradio, razrežite ga nožem kako bi biljka mogla pustiti korijen. U rupu sipajte vodu, posadite biljku i zagrnite ju gornjim slojevima. 

Kako proizvesti kompost, prirodnu hranu za biljke?

Oko ovako posađenih biljaka ne morate voditi brigu osim dodavati biljni otpad, lišće, slamu i sve ono što smo i gore naveli. 

Osim što ćete u ovom vrtu morati minimalno raditi, nećete morati brinuti ni o korovu kojemu će biti spriječeno izrasti, slojevi će zadržavati vlagu pa nema brige ni oko zalijevanja, a biljke će imati i manje potrebe za gnojivima. 


Tagovi

Lazanje malč Malčiranje Vrt bez motike Humus Kompost Karton u vrtu


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]