Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Buve i krpelji
  • 02.03.2020. 14:00

Vrlo je važno pravilno korišćenje ampula protiv buva i krpelja

Ampule su vrlo delotvorne, a njihovo korišćenje je veoma pojednostavljeno. Vlasnici pasa ne pročitaju uputstvo, što dovodi do greške pri korišćenju ampula, pa se smanjuje delotvornost proizvoda, objašnjava Dragan Rozmirov, doktor veterinarske medicine.

Foto: Pixabay/Erick_Karits
  • 42.077
  • 642
  • 0

Proleće je takoreći tu, a visoke temperature za ovo doba godine pogoduju razmnožavanju krpelja, te vlasnici kućnih ljubimaca, naročito pasa, koji žive u dvorištima imaju jednu muku više, odnosno razmišljaju kao da zaštite svoje pse od ovih krvopija koji prenose opasnu bolest.  

Krpelj na psu - znak za uzbunu?

U 'pet šopovima' danas postoji veliki izbor raznih preparata koji su namenjeni zaštiti pasa od najčešćih parazita koji napadaju u ovo doba godine - krpelja i buva. Takođe, danas postoje i razni praškovi, šamponi i ogrlice koje garantuju zaštitu od ovih parazita, te vlasnici ljubimaca mogu da biraju, koji će preparat da koriste kako bi zaštitili svog psa. 

Pravilno koristite ampule

Naravno, pri kupovini treba voditi računa o načinu života psa, odnosno da li boravi u stanu ili u dvorištu i boksu, kao i da li ima dugu ili kratku dlaku. Ipak, od svih preparata čini se da su oni u obliku ampula (spot-on aplikacija) vlasnicima nekako najdraži.

"Ove ampule su vrlo delotvorne, a njihovo korišćenje je veoma pojednostavljeno. Upravo zbog ovih razloga, vlasnici pasa ne pročitaju uputstvo, što dovodi do greške pri korišćenju ampula, te se često zbog toga smanjuje delotvornost proizvoda", objašnjava Dragan Rozmirov, doktor veterinarske medicine. 

"Kupite ampule prilagođene kilaži psa"

Kako ne bi dolazilo do ovih grešaka, naš sagovornik ističe kako bi vlasnici trebalo prvo da izvagaju psa, pa tek onda da krenu u kupovinu, jer ako je ona slabija neće biti delotvorna kod pasa veće težine. 

Da li ljudi mogu da dobiju buve od psa?

"Ovo je jedna od najčešćih grešaka u odabiru jačine spota, pri čemu ulogu igra i cena, jer ampula za manju kilažu je jeftinija, te vlasnici zbog besparice i velikim psima kupuju ampule koje neće biti delotvorne za njih."

Čitav sadržaj ampule iskoristiti odmah

Još jedna greška koju vlasnici čine je ta što svoje pse apliciraju ampulom nakon kupanja. Većina ovih sredstava ne sme se stavljati na mokru životinju, a preporuka je da pas ne bude mokar ni dva dva dana pre i dva dana nakon stavljanja spota.

"Da razjasnimo, jedna ampula je namenjena jednoj aplikaciji, a to znači da čim se ampula otvori valja utrošiti sav sadržaj iz nje odmah. Dlaka uvek mora da se razmakne, pa tek onda se sredstvo stavlja na kožu po strogim uputstvima proizvođača", ističe ovaj doktor veterinarske medicine.

Jedna ampula štiti mesec dana

Postoje ampule koje su predviđene isključivo za pse, a otrovne su za mačke, a pošto vlasnici ovo uputsvo ne čitaju dešava se da dolazi do trovanja mačaka, jer vlasnici deo ampule namenjene psu nakapaju i na macu, kako bi uštedeli. Na svakom sredstvu jasno je naglašeno da li je preparat pogodan za mačku ili nije, stoga je veoma važno pročitati uputstvo. Većina ampula pse od krpelja ili buva štiti do četiri nedelje, a i oko ovoga postoje velike zablude. 

Svaki četvrti krpelj zaražen lajmskom bolešću - kako se zaštititi?

"Sve ove ampule se prodaju na komad, a kako se u pakovanju nalaze tri do četiri, na kutiji će pisati da je to zaštita za tri ili četiri meseca. Ipak, taj se podatak odnosi na celo pakovanje, a ne na pojedinačnu ampulicu. Međutim vlasnici to zanemare, te misle da jedna ampula štiti četiri meseca."

Preparati samo za posebnu vrstu parazita

Zatim, postoje spotovi koji su namenjeni isključivo za jednu vrstu parazita, recimo deluju samo na buve, ali ne i na krpelje. Obično su jeftiniji od onih namenjenih zaštiti i protiv buva i krpelja, pa privuku vlasnike prvenstveno zbog cene.

"Uvek pre kupovine dobro pročitajte uputstvo ili se raspitajte kod prodavca koji će vam pomoći da kupite pravu stvar. Trgovac ili veterinar će najbolje znati šta je psu potrebno, odnosno da li ga treba zaštititi samo od buva ili mu je potrebna zaštita od buva i krpelja", zaključio je sagovornik Agrokluba.


Tagovi

Buve i krpelji Zaštita psa od buva Zaštita ljubimca od krpelja Ampule Spot-on aplikacija Dragan Rozmirov


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako od jedne grane dobiti više ožiljenih reznica smokve 👩‍🌾

Ožiljavanje reznica smokve je zaista jednostavan proces, i na ovaj način se može razmnožiti bilo koja sorta. Smokva je zdrava, puna je vlakana, minerala i vitamina. Može...

Više [+]