Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruga Pegaz
  • 10.08.2019. 12:00
  • Primorsko-goranska, Rijeka

Vrijedna suradnja: mladi beru voće, korisnici Doma za odrasle pravit će džem

Udruga Pegaz održava lijepi voćnjak s preko 30 različitih, rodnih voćnih sorti koje se ne tretiraju kemijskim preparatima. Korisnici Doma, pak, na svojim će kulinarskim radionicama izrađivati domaći džem i pekmez upravo od tog voća!

Foto: Udruga Pegaz
  • 736
  • 310
  • 0

Krajem srpnja 2019. godine prostor Udruge Pegaz posjetili su djelatnici Doma za odrasle osobe Turnić iz Rijeke kako bi sudjelovali u berbi voća koje će iskoristiti za kulinarske radionice svojih korisnika. Udruga je već organizirala nekoliko volonterskih akcija branja i sakupljanja voća te korištenja istog za pomoć potrebitima. Na njihovom prostoru nalazi se i staklenik za terapijsko vrtlarenje i uzgoj ekološko uzgojenog povrća.

Na kulinarskim radionicama potrebiti će izrađivati vlastiti džem i pekmez

Interes za korištenje voća iskazao je Dom za odrasle osobe Turnić, jedina ustanova u Primorsko-goranskoj županiji koja skrbi o odraslim osobama s teškoćama mentalnog zdravlja.

"Zajedničkom inicijativom Udruge Pegaz i Doma Turnić pokrenuta je suradnja u kojoj će korisnici Doma na svojim kulinarskim radionicama izrađivati domaći džem i pekmez koristeći voće iz voćnjaka Udruge“, doznajemo od Nikoline Stojnović iz Pegaza. 

Bogati voćnjak Udruge Pegaz

Udruga za terapiju i aktivnosti pomoću konja Pegaz, osnovana je 2001. godine i pruža usluge terapija i aktivnosti pomoću životinja, u prirodi. Svoje aktivnosti provode na prostoru veličine 15.000 m2, u vlasništvu Grada Rijeke udaljenog svega 5 km od samog centra grada, na lokaciji Orehovica – Draška dolina. Uz terapijsko-rekreativni program usmjeren na različite ciljne skupine, Udruga održava i lijepi voćnjak s preko 30 različitih, rodnih voćnih sorti koje se ne tretiraju kemijskim preparatima, tako da se kod njih mogu naći jabuke, kruške, šljive, marelice, dunje, smokve i trešnje.

Planiraju daljnju suradnju te uključivanje korisnika Doma u volonterske aktivnosti

U okviru rada Doma Turnić pruža se usluga smještaja odraslim osobama s teškoćama mentalnog zdravlja kojima nije potrebno liječenje u bolnici, no nužna im je skrb i njega za svakodnevni život. Osim smještaja, Dom Turnić nudi i uslugu boravka za navedene osobe koje nemaju potrebu za dugotrajnim smještajem u ustanovi, no trebaju pomoć i podršku oko socijalizacije, razvoja vještina važnih za svakodnevni život, brige za vlastito zdravlje i sl. Također, Dom nudi i uslugu psihosocijalne rehabilitacije i organiziranog stanovanja u okviru koje se korisnici smještaju u stanove u zajednici uz organiziranu stalnu ili povremenu podršku stručnog osoblja oko osnovnih životnih potreba.

Iz Udruge i Doma napominju kako je ovo tek prva akcija ove vrste te se planira više organiziranih berbi voća za potrebe Doma, a u planu je i uključivanje korisnika Doma u inkluzivne volonterske aktivnosti na prostoru Udruge Pegaz.


Fotoprilog


Tagovi

Berba voća Džem Pekmez Dom za odrasle osobe Turnić Udruga Pegaz


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]