Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vranjska pita
  • 21.05.2022. 14:00
  • Pčinjski okrug, Vlase, Vranje

Venetinu gužvanu baničku komšinice prepoznaju po mirisu

Većina njih se iznenadi kada čuju sa koliko malo truda može da se napravi ova pita.

Foto: Gordana Nastić
  • 445
  • 415
  • 1

Kad god se iz stana Venete Rašić iz sela Vlase, koje se nalazi u poljaničkom kraju, kod Vranja, raširi miris pečene pite njene komšije odmah znaju da je ova vrsna domaćica opet napravila neku od ukusnih starinskih pita, koje je naučila od bake, a koje se stalno nalaze na njenom jelovniku. Ona ih toliko ima da su uvek na muci oni koji po mirisu treba da pogode o kojoj je to piti reč.

Imajući to u vidu mnoge komšinice joj tada zakucaju na vrata i zatraže recept da i one naprave istu. Većina njih se, međutim, iznenadi kada čuje sa koliko malo truda može da se napravi neka od ovih pita u kojoj obično uživaju svi članovi njihove porodice.

Jaja, sir, kisela voda, kore i ulje

Kad god se nađe u ovakvoj situaciji ova domaćica obavezno iskoristi priliku da im da recept za pravljenje gužvane baničke koja se vrlo brzo sprema i koja je najpogodinija za pravljenje kada dođu iznenadni gosti. U takvim prilikama ona ovu baničku obavezno pravi od gotovih kora.

Obavezan sastav za fil od jaja i sira

"Dovoljno je da imate u kući šest komada jaja, 500 ml kisele vode, 300 grama sira, 500 gr kore za pitu i dve do tri kašike zejtina pa da napravite ovu preukusnu baničku", kaže Rašićeva.

A na kraju - kajmak

Proces spremanja ove baničke, prema njenim rečima, počinje tako što se najpre u činiju izmrvi 300 grama tvrdog sira, doda kisela voda, šest jaja i sve to izmeša sa dve kašike zejtina. Kada se pripremi fil treba zejtinom premazati tepsiju i prekriti je korama tako da krajevi padaju na njene stranice, a potom puniti pleh preostalim zgužvanim korama koje su prethodno bile potopljene u filu.

Popuniti pleh zgužvanim korama prethodno potopljene u filu

"Čim se to uradi, zgužvane kore treba odmah prekriti krajevima kora koje su ostale van tepsije i premazati zejtinom. Ova banička je mnogo ukusnija kada se pre pečenja u rerni na 200 stepeni, odozgo premaže kajmakom."

Pita od razvučenih kora

Kada ima više vremena ovu baničku ona pravi i od kora koje sama razvlači. Kaže da je njena porodica najviše voli u toj varijanti. Zato testo za kore najčešće pravi od jednog kilograma brašna koje zamesi sa malo soli i mlake vode tako da ne bude ni pretvrdo, a ni premeko. Ovako zameseno testo ona pusti da odmori pet minuta, pa potom ga podeli na deset loptica veličine pesnice. Kada svaki kravajčić razvuče u obliku tanjira, namaže ih zejtinom ili mašću, spoji po dve i ponovo pusti da odmore pet minuta.

Od ovako rastanjenih kravajčića ona obično napravi pet tankih kora. Čim rasuče prvu dobro je zamasti mašću ili zejtinom, a potom na nju u tankom sloju nanese već spremljeni fil od sira, jaja i kisele vode. Kada to uradi ona kažiprstom, po sredini, sakupi koru tako da dobije oblik cveta. Svaku laticu cveta potom krene da slaže jednu na drugu kako bi dobila zgužvanu poluloptu. Ovako oblikovane kore uredno naslaže u podmazanu tepsiju, naulji odozgo i ispeče u dobro zagrejanoj rerni.

Kada ima više vremena ovu baničku pravi i od kora koje sama razvlači

Pre vađenja obavezno ih poprska vodom i uljem koje je prethodno proključalo na šporetu i vrati opet u rernu da se malo istišti.

Kada u kući nema kiselu vodu i jaja Veneta ovu baničku filuje samo sirom i opet uspe da napravi fantastičnu pitu. Toliko dobru da njeni ukućni jedva dočekaju da im je onako razlistalu i mirisnu servira na trpezarijskom stolom zajedno sa domaćim kiselim mlekom.


Foto prilog


Tagovi

Vranjska pita Veneta Rašić Gužvana banička Kako Recept


Autorka

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D