Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vaskrs 2018
  • 06.04.2018. 10:30

Veliki petak: Kojim tehnikama farbati jaja?

Tradicija farbanja jaja stara je vekovima i potiče iz prethrišćanskog perioda, a u Srbiji se prvi put farbanje jaja za Vaskrs spominje u XVI veku.

Foto: Pixabay/Bairyna
  • 1.828
  • 184
  • 0

Danas je Veliki petak, a po običaju domaćice u Srbiji na taj dan uveliko farbaju jaja. Tehnika farbanja je na ukućanima, a ono što se u svakoj porodici radi jesete da domaćica prvo farba jedno crveno jaje, čuvarkuću, koje se čuva do sledećeg Vaskrsa, dok bi prvo jaje od prethodne godine trebalo da se zakopa u zemlju, kako bi bila plodna i donela berićet domaćinima.

Nakon uspešno ofarbanih jaja, žene će ih staviti u korpicu sa travom, a zečić će u nekim krajevima Srbije za Vaskrs dobroj deci doneti poklončiće. Šarena vaskršnja jaja nisu samo radost za decu, jer svako voli da u nedelju za doručak izabere ono "najjače“ jaje sa kojim će pokušati da razbije "protivničko". Iz okrčaja tucanja jajima izlazi pobednik. On svoje jaje ljubomorno čuva za sledeću rundu. Poraženi se na taj dan ne ljute, jer Vaskrs je  najradosniji hrišćanski praznik!

Zašto se farbaju jaja?

Tradicija farbanja jaja stara je vekovima i potiče iz prethrišćanskog perioda ,a u Srbiji se prvi put pominje u XVI veku. U vezi sa tim, postoje i narodna verovanja, a jedno od knjih kazuje kako su stražari koji su čuvali Hristov grob, na tom mestu jeli pečenu kokošku. Navodno se jedan od njih stalno plašio da bi Hristos mogao da oživi, zbog čega su mu se drugi stražari stalno smejali. U jednom momentu su mu rekli da će se to dogoditi kada pečena kokoška koju su jeli poleti i snese crveno jaje.  Upravo se to i desilo, a Hristos se uzdigao i poleteo ka nebu.

Po drugom verovanju farbanje jaja se vezuje za legendu o Mariji Magdaleni. Naime, ona je došla u Rim da propoveda Hristovo Jevanđeljenje i tada je stigla i do cara Tiberija kome je na poklon donela korpu jaja. Car nije verovao u Hristovo vaskrsenje i rekao je da bi to bilo, kao kad bi bela jaja u korpi promenila boju. Marija Magdalena je na to rekla: "Hristos vaskrse", a sva jaja u korpi postala su crvena.

Jedna stara legenda pipoveda kako je ispod krsta na Golgoti, na kojem je razapet Isus Hristos, bilo gnezdo ptice grlice. Krv je poprskala jaja u gnezdu i obojila ih crvenom bojom, pa od tada hrišćani obeležavaju dan Hristovog stradanja farbanjem crvenih jaja.

Vaskrs u Sremu

Kojim tehnikama farbati jaja?

Bilo kako bilo, simbolika svih priča je ista. Jaja se danas farbaju u spomen na nevino prolivenu krv i vaskrsenje Hristovo, jer jaje je simbol rađanja. Kada se ljuska slomi, iz njega izlazi novi život. Kako napraviti ono najlepše i kako da vam jaja ne ispucaju, tajna je koju će vam retko koja žena otkriti.

Klasika

Većina domaćica farba jaja farbom iz kesica, a najčešće koriste, crvenu, plavu, zelenu, ljubičastu, narandžastu. Ostave da se ohlade, a nakon toga ih premažu uljem ili sa mašću, kako bi jaja dobila visoki sjaj. Ukoliko neko voli sličice, prvo se one lepe, pa se jaja premazuju. Naravno, tradicionalno farbanje jaja podrazumeva lukovicu, kao i ukrašavanje voskom

Ombre

Pre nekoliko godina, ova tehnika se iz frizerskih salona preselila u kuhinju. Postoje dva načina ove tehnike. Jednostavniji podrazumeva da se jaja farbaju u istoj boji, ali da se drže u različito vreme. Na taj način se dobiju više nijansi, od svetlije do tamnije. U drugoj, zahtevnijoj, u plitku posudu sipajte 1 cm jestive boje za kolače, a zatim potopite skuvano i ohlađeno jaje. Držite ga minut, zatim dodajte 1 cm vode i ponavljajte postupak sve dok tečnost ne prekrije celo jaje.

Jaja
Ukoliko ste dovoljno vešti, jaja mogu da postanu mala umetnička dela (Pixabay / MrGajowy3)

Krep papir

Ukoliko imate vremena i strpljenja, a pri tome ste i kreativni, krep papir je pravi izbor. Prvo skuvajte jaja pa ih jedno po jedno, dok su vruća, umotajte u krep papir koji ste prethodno umočili u sirće. Kad završite, stavite jedno po jedno jaje u dno tegle, pa ređajte sledeća, ali bilo bi dobro da budu u krep papiru druge boje, kako bi se nijanse slivale jedna na drugu i jaja bila šarenija. Pošto odstoje pola sata, skinite papir i premažite jaja uljem da budu sjajna. Važno je da i na početku i na kraju, dok skidate papir, nosite rukavice kako usput ne biste oslikali i prste.

Ofarbajte uskršnja jaja maštom i bojama iz bašte!

Odakle zec u čitavoj priči?

Kao što smo pomenuli, u nekim krajevima naše zemlje uz Vaskrs se vezuje i zec kao životinja. Po logici stvari bilo da "normalno" da uz vaskršnja jaja "ide" i kokoška, ali na ovaj praznik jaja "nosi" i donosi zec. Iako zeka nema nikakve veze sa crkvom, pa ni sa vaskrslim Isusom, poslednjih decenija je posto najprepoznatljiviji simbol Vaskrsa, čak i u našim krajevima.

Zeca nema u Bibliji, ali su zato paganska verovanja prepuna priča o njemu. Naime, izvorni vaskršnji zeka simbol je plodnosti i ponovnog rađanja. Spajanje zeca sa jajima i Vaskrsom prema nekim izvorima počelo je početkom XVI veka u Nemačkoj, gde postoje i zapisi o tome koliko su deca željno iščekivala dolazak Oschter Haws-a, zeca koji na vaskršnje jutro polaže obojena jaja u gnezda. Ovaj običaj su nemački doseljenici preneli u Ameriku početkom XIX veka, a masovna kultura i industija zabave su poslednjih decenija učinili ostalo, odnosno da vaskršnji zeka, Oschter Haws, Easter Bunny,  postanu tako najveći komercijalni simbol ovog praznika.


Tagovi

Vaskrs 2018 Uskrs 2018 Farbanje jaja Zec Tehnike farbanja jaja Ombre Krep papir. Običaju


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.