Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hobi
  • 11.01.2022. 13:30

Uzgoj kanarinaca i golubova hobi je Marina Jurakovića već 30 godina

Golubovi pismonoše koje je nekad uzgajao bili su sposobni odletjeti na udaljenost od 500 i više kilometara i vraćati se isti dan na početnu točku.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 1.852
  • 115
  • 0

Nakon papiga tigrica, kanarinci su najčešći pernati ljubimci u mnogim kućanstvima. Ove ptice uzgaja Marin Juraković, a kako mu ide uzgoj otkrio je ekipi Poljoprivredne televizije.

"Ovim sam se hobijem počeo baviti prije 30-ak godina, za vrijeme rata sam stao, no nakon odlaska u mirovinu počeo sam s profesionalnim uzgojem", kazao je. Kako je napomenuo, zahtjevan je to posao, no nakon dugog niza godina ga je savladao.

Naime, očekivani životni vijek kanarinaca je između 12 i 18 godina. Aktivni su po danju, a noću odmaraju. Vole kada im se priča ili u njihovoj blizini zviždi.

"Radim s možda pet, šest mužjaka i do deset ženki, a tijekom godine se izleže 50-ak mladih", ispričao je uzgajivač koji životinje sada prodaje na kućnom pragu.

Kvalitetna hrana ključna je za uzgoj

Kako napominje, jedan od najvažnijih faktora uzgoja je hranidba. Kanarinci jedu zrnatu hranu te vitaminske i mineralne dodatke. Svakog jutra oni trebaju svježu hranu i vodu, ali ne prehladnu. Također, savjet je da im se ne pretrpava hranilica kako se ptice ne bi previše udebljale i ulijenile.

"Kanarinac kao ptica mora imati raznovrsnu hranu. Uzimam razne mješavine od poznatih proizvođača jer da bi imao kvalitetnu pticu moraš joj dati i kvalitetnu hranu koje i nije baš jeftina", istaknuo je ovaj hobi uzgajivač.

Uz kanarince, on uzgaja i mnoštvo golubova, a godinama se bavio uzgojem i treninzima pismonoša. Paunaši američkog tipa u plavoj i bijeloj boji, satinete, bludinete, bluete, pertlovi, pomeranski gušani, dio su pasmina koje posjeduje u svom golubinjaku.

Njegovi su ljubimci odnijeli i brojne nagrade na raznim natjecanjima, a šampioni su bili više puta. Naime, pismonoše koje je nekad uzgajao bili su sposobni odletjeti na udaljenost od 500 i više kilometara i vraćati se isti dan na početnu točku.

"Bit je nabaviti kvalitetnog goluba i trenirati ga. Prvo ih se šalje na udaljenosti od pet, 10 ili 20 kilometara, a kasnije se ta ruta povećava na 100 km", pojašnjava dodajući da ako se golub s tog puta vrati zdrav slobodno ga možete slati i na udaljenosti do 600 km. No, ističe, važno je osigurati mu hranu.

Više pogledajte u videoprilogu:


Tagovi

Kanarinci Golubovi Uzgoj Marin Juraković Poljoprivredna televizija Ptice


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]