Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zlatne grive Zlatne doline
  • 22.06.2018. 07:30

Uzgajivači imaju puno volje za rad s konjima, ali nedostaje im pomoć države

Tradicionalna manifestacija u Mihaljevcima okupila je 40-ak četveronožnih ljepotana od kojih su najbrojniji bili hrvatski hladnokrvnjaci.

Foto: Youtube/screenshot
  • 682
  • 36
  • 0

U organizaciji Konjogojstvene udruge "Vallis Aurea" iz Požege u Mihaljevcima je održana 11. Konjogojska izložba i 15. Revijalna utakmica u vožnji zaprega Zlatne grive Zlatne doline. Tradicionalna manifestacija okupila je 40-tak četveronožnih ljepotana od kojih su najbrojniji bili hrvatski hladnokrvnjaci.

"Doveo sam dva konja koji idu u kolekciju mladih pastuha. Oni imaju karakteristike radnih konja, ali to su konji za sve. Ja ih posjedujem isključivo iz ljubavi, za svoju dušu", rekao je Željko Božić iz Poljanske.

Osim ljepote hrvatskih hladnokrvnjaka, posjetitelji su mogli vidjeti i raskoš lipicanske pasmine. "Lipicansku pasminu, odlikuje temperament, poslušnost, akcija nogu, plemenita i čvrsta tjelesna građa te otpornost. U udruzi imamo gotovo sve pasmine iz našeg kraja. Družimo se, surađujemo i ponašamo se kao jedna velika cjelina", rekao je Antun Bello, član Konjogojstvene udruge Vallis Aurea.

12 parametara podijeljenih u tri dijela

Nakon svečanog otvorenja konji su mogli pokazati svoju raskoš pred ocjenjivačkom komisijom. "Ocjenjuje se 12 parametara podijeljenih u tri dijela, koji se odnose na trup, glavu i vrat te na njihove hodove i kretnje", pojašnjava Slaven Kolarić, voditelj uzgojnog programa Središnjeg saveza uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka.

U kolekciji starijih pastuha hladnokrvnjaka prvo mjesto osvojio je Lisac uzgajivača Milana Burića, u vlasništvu Milorada Grgića iz Poljanske. U kolekciji mladih pastuha prvo mjesto osvojio je Bećar uzgajivača Ivana Hodaka iz Suhopolja. Kobila koja je ostvarila najbolje dojmove komisije bila je Zlatica uzgajivača Nenada Oreškovića iz Mihaljevaca. U kolekciji kobila sa ždrebadi prva je bila Zora, uzgajivača Mate Terzića iz Velike, vlasnika Maria Kube iz Jakšića.   

Udruzi Vallis Aurea podršku u vidu sudjelovanja na manifestaciji pružile su brojne druge hrvatske konjogojstvene udruge. Članovi udruge Potkalnički konjari, sa svojim plemenitim životinjama, okupljenim sudionicima prikazali su konjičke igre.

Hrvatski hladnokrvnjak kotira vrlo visoko

"Tu se radi o spretnosti jahača, ali i spretnosti konja. Nekada se tu traži određena brzina i neko prolazno vrijeme, ali s obzirom na to da smo ovdje prvi puta, ići ćemo obzirno prema gostima i to će biti više pokazne vježbe nego nekakvo natjecanje", rekao je Draženko Šatrak, potpredsjednik Potkalničkih konjara.

Prema riječima predsjednika Konjogojske udruge Vrbovec, uzgajivači imaju puno volje za rad s plemenitim životinjama, ali u svemu tome nedostaje pomoć države. "Što se tiče konjogojstva i konjogojaca, ocijenio bih ih s odličnom ocjenom. Hrvatski hladnokrvnjak kotiira vrlo visoko u svim granama kojima se rasprostranjuje i šire. Čak ga je Europska unija prepoznala. Nismo zadovoljni s određenim smjernicama koje nam se nameću. Ti pristupni pregovori s EU su nas malo "zakočili", rekao je Nikola Kranjčević, predsjednik Konjogojske udruge Vrbovec.

Novi Zakon o konjogojstvu

Uzgajivači se nadaju da će određena poboljšanja donijeti i novi Zakon o konjogojstvu koji bi ove godine trebao stupiti na snagu. "Doći će do nekih promjena. Nama je žao što Zakon za sada propisuje da savez ne mogu sačinjavati ergele pa su nažalost naši aktivni članovi i veliki konjogojci trenutačno u "statusu quo" jer ne znaju na čemu su. Nije zakon s te strane dobar. Novi će stupiti na snagu u studenom. Ne bih išao u detalje, ali mislim da će doći do drastičnih promjena", otkriva Kranjčević.

Za uzgoj ovih plemenitih životinja potrebno je puno brige i rada, a malo je materijalne koristi. Stoga je presudna ljubav prema konjima. "S jednim konjem potrebno je raditi najmanje sat ili dva, a zamislite koliko truda je potrebno nekome tko ima deset grla ili još više. Veliki su troškovi za hranu i smještaj. Za uzgoj konja potrebno je puno entuzijazma i ljubavi, stoga, hvala svim ljudima koji uzgajaju konje, a puno hvala i onima koji su došli danas i koji nas podržavaju", poručuje Antun Bello.

"Ja konje držim zbog sebe, rodio sam se s njima, ako Bog da i umrijet ću s njima. Iskreno, ja ne znam ni koliki su poticaji za konje. To mene uopće ne zanima. Ja ih držim iz ljubavi i to ću raditi dok god budem u mogućnosti", zaključuje Željko Božić.


Povezana stočna vrsta

Konjogojstvo

Konjogojstvo

Može se reći da je konj životinja o kojoj je u prošlosti najviše ovisio napredak ljudske civilizacije te je imao najveću i najraznolikiju upotrebu. Domestikacijom konja,... Više [+]

Tagovi

Vallis Aurea Konjogojstvo Zakon o konjogojstvu Konji Natjecanje Ocjenjivanje


Partner