Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Border collie
  • 17.08.2019. 09:00
  • Virovitičko-podravska, Orahovica

Uz četiri border collia, Željko Kleić je miran - koze su i više nego na sigurnom

Oni su toliko pametni da ne možete vjerovati što sve mogu. A u isto vrijeme su toliko neodoljivi da im se ne možete oduprijeti i uvijek ćete pristati biti u njihovu društvu, kaže Željko Kleić.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 1.813
  • 336
  • 0

Željko Kleić već je dugo poznati uzgajivač pasa pasmine Border collie. Kod njega su doista u prirodnom okruženju. Uz stoku, ovoga puta koze, na imanju uza samu farmu, što njegov uzgoj čini još jačim i zanimljivijim. U Orahovici sastavni dio farme, ili s druge strane njegove obitelji čine i četiri prekrasna i pametna Border kolija. Među njima je i Boni. Njegov je to najpoznatiji pas. Bila je prvakinja Hrvatske i odnijela je CACIB. No i svi drugi psi koji nam prave društvo u obilasku male farme koza su dobili odlične ocjene na prvoj izložbi.

"Bio sam s ovim jednim, Militijem, na Agiliti i bili su dobri. On je najpametniji. Imam osjećaj da razumije sve što pričam", kaže Kleja kako Željka Kleića popularno zovu.

10 najpametnijih pasmina pasa

Klea With Love je uzgajivačnica po kojoj ga mnogi znaju. Lee Loo Klea With Love, Luis Klea With Love, i na kraju Plum Parcel Paw Cinderella (Boni). Border je u biti prava radna, pastirska pasmina pasa porijeklom s područja Škotske i nastala je kao pas za čuvanje stoke, a posebice ovaca. Kroz stotine godina postojanja pasmine selekcijom je doveden do savršenog čuvara stada. A intelektualno i instinktivno je nenadmašan.

Border collie je prava pastirska pasmina pasa 

"Oni mogu napraviti sve što poželimo. Oni su toliko pametni da ne možete vjerovati što sve mogu. A u isto vrijeme su toliko neodoljivi da im se ne možete oduprijeti i uvijek ćete pristati biti u njihovu društvu", kaže nam Željko.

Željko Kleić: Alpino koze su odlične iako ih, da bi se dale musti, često moramo podmititi

Border collie prosječno živi 12 godina tako da možemo konstatirati da je i Boni, zbog koje smo se i uputili Kleiću u Orahovicu danas u dubokoj starosti. Ovaj pas je dobio ime po dolini Borders, na granici između Škotske i Engleske, gdje se pasmina razvila. Posljednjih godina služi kao pas za otkrivanje narkotika i eksplozivnih naprava. Osim za pastirski posao i sportska natjecanja sve češće je u pratnji invalida, starijih osoba i slično.

Njegov izuzetni njuh omogućava mu da čuva stado bez problema i po najvećoj magli. U Francuskoj, gdje su stada zatvorena u toru, njegova uloga se sastoji u odvajanju ovce od ovna ili navođenju stada da promijeni pašnjak. Osim što je dobar pas za poljoprivrednike, stočare, on je jako dobar i u disciplini Agility u kojoj je sa svojim Borderima i Kleić nastupao.


Fotoprilog


Tagovi

Border collie Željko Kleić Orahovica Boni


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]