Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lako održavanje
  • 27.02.2020. 07:30

Uštedite vreme i napravite vrt koji se lako održava

Zbog nedostatka vremena napravite jednostavni vrt koji ne zahteva puno održavanja, a glavna stvar je u promišljenom izboru biljaka i elemenata za uređenje.

Foto: Depositphotos/iMarzi
  • 683
  • 49
  • 0

Jedan od razloga zbog kojih se odlučujemo za cvetnu baštu koja se lako održava su, osim nedostatka vremena, i česte suše. Sve češće smo svedoci klimatskih promena zbog kojih, bez obzira na vremensku prognozu, ne možemo znati što nas zaista čeka. Visoke temperature i dugi periodi suše zahtevaju i veliku potrošnju vode za zalivanje.

Svaka vrsta zelenila zahteva pažnju i brigu, a ako ste u nedostatku vremena, napravite jednostavan vrt u čije održavanje nećete morati ulagati puno dragocenih resursa. Stvar je u promišljenom izboru biljaka i elemenata za uređenje.

Zelenilo nije samo ukras eksterijera već i potreba čoveka da se poveže s prirodom. Zato smanjite broj zahtevnih biljaka, a nadoknadite ih onima koje nemaju velike potrebe za održavanjem.

Travu zamenite šljunkom, kamenjem ili divljim cvećem

Travnjak je najveći potrošač vode i jedna od površina koja zahteva najviše održavanja. Delove travnjaka možete zameniti šljunkom ili kamenom, koji vrtu daju suvremen i minimalistički izgled, a zahtevaju i manje održavanja. Pritom ne zahtevaju zalivanje, a predstavljaju idelno mesto za sukulente. Njihovi listovi su zanimljivog oblika, a brzo rastu i razmnožavaju se te ne traže posebne uslove. Za uzgajanje im je dovoljno malo zemlje i dosta sunca.

Kako da oblikujete kamenjar u dvorištu?

Ipak, ako u vrtu imate travu za košenje, kosite u ravne trake, a ostatke od kosidbe ne morate skupljati jer će takav malč nahraniti travnjak. Razmislite i o tome da svoj travnjak zamenite livadom s divljim cvećem koje zahteva samo povremeno orezivanje.

Izgradite vrtne gredice

Za malu baštu s povrćem ne treba vam puno vremena. Biljke mogu biti posađene u posudama što će olakšati kontrolu korova i navodnjavanja. U slučaju gredica, nemojte se ograničiti redovima, neka biljke rastu u prijateljstvu jednih s drugima jer će se na taj način međusobno štititi od štetočina, praviće sebi hlad i održavati zemlju vlažnom. Takođe, zemlju možete malčirati što će smanjiti potrebu za zalivanjem, plevljenjem i okopavanjem. Podignute gredice su lakše za održavanje jer su pristupačnije, nad njima se ne morate saginjati, a lakše se kontrolišu korovi. 

Kako napraviti gredicu bez kopanja?

Kada je reč o rasporedu, iskusni baštovani savetuju da delove koji zahtevaju više održavanja uredite na bližem mestu ili u blizini mesta za odlaganje alata.

Bitan je izvor vode

Biljke koji imaju veću potrebu za vodom treba uzgajati bliže izvoru vode ili im treba osigurati automatski sistem za navodnjavanje. Takođe, posude i saksije treba staviti jedne do drugih kako bi zalivanje bilo brže, a to će i usporiti sušenje supstrata u saksijama. 

Ukrasne biljke i trave, povrće i voće

Moguće je kreirati šareni pejzaž koji ne treba puno da se zaliva jednostavnim izborom pravog asortimana sukulenata i raznobojnih trava, ali ako volite cveće u vrtu, izaberite izdržljivije biljke koje zahtevaju manje vode.

Sadite povrće i voće koje zahteva manje održavanja poput tikvica, raštike, blitve, rukole te voće poput ribizle, maline ili izdržljivih voćki kao što su kruške i jabuke. Takođe, dobro je posaditi drveće, grmlje i ukrasno cveće koje ne zahteva puno nege, poput raznog bobičastog voća, magnolije ili japanske kurike. 

Kod izbora ukrasnih trava dobar izbor su plava trava, fontana trava, plava ovas trava, pampas trava, a postoje i one koje zahtevaju 'šišanje' samo jednom godišnje poput šaša (Carex sp.) ili rogoza (Miscanthus sp.), vrste skrivenosemenica. Možete saditi i narcise, lavandu, kengurovu šapu i druge manje zahtevne biljke.


Tagovi

Vrt Bašta Lako održavanje Trava Cveće Hobi Izbor biljaka


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pravo je vreme za berbu sremuša 🐻

U narodu poznat i kao divlji beli luk i medveđi luk, ovo je biljka koja je hrana, lek, i začin. Nakon buđenja iz dugog zimskog sna, medvedi jedu samo sremuš 2-3 nedelje k...

Više [+]