Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slama
  • 07.01.2016. 11:00

Umetnost od slame pleni neprolaznom lepotom

Pomoću mašte, slame i lepka mogu nastati raznovrsne slike. Slama ima specifičan zlatni sjaj, a slike obiluju prirodnim bojama - kaže Mirjana.

  • 1.148
  • 1.133
  • 0

Naivna umetnost u tehnici slame, dopadljiva i originalna ponikla je na severu Bačke iz bogatog narodnog stvaralaštva bunjevačkih Hrvata, tako da se počeci slamarske umetnosti vezuju za ove krajeve, Bunjevce i salaše koji godinama i decenijama pokazuju i dokazuje da se slama kao prirodan materijal veštim rukama lagano pretvara u slike, minijature i dekorativne predmete.

Pre više od stotinu godina devojke su, čuvajući stada na strnjištima nakon žetve, od zlatnih vlati pšenične slame plele prstenje i različite ukrase - perlice kojima su se kitili na proslavi završetka žetve - Dužijanci.

Od tada pa do današnjih dana, od prvih perlica pa do prelepih umetničkih slika u tehnici slame, vredne slamarke su usavršile svoja znanja i veštine te specifične motive salaša, prizore ravnice i bunjevačkih običaja zauvek sačuvale na svojim slikama.

Prva slika od slame je nastala 1962. godine, što znači da ovaj vid likovnog stvaralaštva kontinuirano traje pola veka.

Slike i makete od slame

I Mirjana Aćimović iz Karađorđeva kod Bačke Palanke bavi se izradom slika od slame, ovu tehniku rada naučila je još u osnovnoj školi pohađajući likovnu sekciju, ali je svoju prvu sliku napravila pre petanest godina. Kako kaže, takav način joj se oduvek dopadao te je uzela makaze, lepilo, pincetu, slamu i - počela. Danas posle mnogo dana i noći provedenih u radnoj sobi nad stolom prepunim pripremljene slame može da se pohvali mnogobrojnim slikama i maketama.

Slama - dar prirode

"Karađorđevo je okruženo žitnim poljima, to je dar prirode za mene, uživam u zrelom klasju koje pleni neprolaznom lepotom. Deca su porasla tako da sada imam mnogo vise slobodnog vremena da radim sa slamom. Ovo je moj hobi - pravo zadovoljsvo mi je da uradim sliku, napravim portret ili uradim ikonu, a često se odlučim na daleko teži, precizniji i odgovorniji rad sa puno sitnih detalja - a to je izrada maketa.

Ikona

Uradila sam maketu hrama Svetog Save, a veoma mi je draga i maketa mladenovljanske crkve koju sam radila duže od dva meseca. Maketu koja je visoka pola metra napravila sam tako da se prozori i vrata otvaraju te se vidi unutrašnjost gde sam stavila 75 minijaturnih ikona, a ima I unutrašnje osveljenje tako da impozantno deluje", kaže Mirjana, ističući da je školama u Mladenovu i Karađorevu poklonila nekoliko svojih radova.

Slike obiluju prirodnim bojama

Mirjana dosta vremena provede pripremajući slamu za rad, kada žito počinje da klasa, kako kaže, ima lepu boju te da bi se obezbedila za celu godinu, počinje sa prikupljanjem i odabiranjem, a onda kod kuće sledi dodatna priprema sušenja, peglanja i seckanja slojeva slame, tako da od skupljanja na njivi i izrade slike prođe i nekoliko meseci.

"Volim da radim pejzaže kada različitim nijansama dočaram kolorit, ali i portrete. Slamom sam uradila lik Nikole Tesle, a veliku odgovornost osećam kada radim ikone. Treba mi puno materijala, različitih makaza, pinceta, nožića posebne vrste, lepila, ali radovi sa velikim brojem sitnih najzahtevnijih detalja su zapravo način da se ja odmaram, jer radim ono što volim. Pomoću mašte, slame i lepka mogu nastati raznovrsne slike. Slama ima specifičan zlatni sjaj, a slike obiluju prirodnim bojama", kaže Mirjana

Napominje i da je kao clan ULS "Petar Tomić" iz Bačke Palanke učestvovala na mnogim izložbama u opštini, ali svoje radove izlagala je i u Novom Sadu, Beogradu, Majdanpeku, Mađarskoj. Dobitnica je WIPO nagrade svetske organizacije čime joj je potvrđena stručnost u radu ovom tehnikom. Tu je i Zlatna plaketa na Tesla Festu kao i više nagrada na Međunarodnim izložbama ručnog rada.

Za izradu slika od slame, koje su već odavno više od običnih, jer se na njima jasno uočavaju reljefni rad i treća dimenzija, Mirjani je potrebno nekoliko meseci rada, ali joj nikada nije teško da se od slike rastane i pokloni je u humanitarne svrhe.

"Osim ove tehnike bavim se i slikanjem uljanim bojama i crtanjem grafitnom olovkom. Moja ćerka je počela da se interesuje za moj hobi i od slame je uradila ikonu sa likom Bogorodice. Ja sam nedavno videla sliku jedne ruske crkve i spremam se da tu velelepnu crkvenu građevinu svojim umećem dočaram onako kako ja znam i umem. Biće to težak posao, ali znam da ću napraviti još jednu prekrasnu maketu od slame."


Tagovi

Mirjana Aćimović Karađorđevo Bačka Palanka Naivna umetnost Hobi Slama


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.