Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Desertna vina
  • 05.01.2019. 11:30

U Bačkoj Topoli prave desertna vina od ribizle, joste, šipka i ruže

Vino od ruže sadrži samo četiri do pet odsto alkohola, dok vina od ribizle, joste i šipka sadrže osam do 10 odsto alkohola.

Foto: Pixabay / klimkin
  • 767
  • 117
  • 0

Gabor i Izabela Šipoš iz Bačke Topole podigli su zasad ribizle i jošte ili joste, od kojih prave desertna vina. Kao još jedan od sastojaka, tu je i šipak. Novac su obezbedili zahvaljujući podršci iz fondacije Prosperitati. Pre dve godine zasadili su 2.000 žbunova ribizle na pola katastarskog jutra sopstvene zemlje. Iako još uvek od ovog posla ne mogu da žive, nadaju se da će se to promeniti.

Jostu sadite bar na okućnici

Vino i od ruže

Gaborova majka Piroška Šipoš kaže za Dnevnik da njena porodica već oko 10 godina pravi vino od ribizle, jer u bašti na okućnici imaju oko 50 žbunova:

"Dobila sam recept od našeg dobrog prijatelja i tome smo se posvetili iz hobija. Nekada je uspelo, nekada ne, ali nismo odustali i polako smo stekli iskustvo, tako da sada već pravimo kvalitetno vino od ribizle. Pored toga uspevamo da vino proizvedemo od jošte, voća koje je nastalo ukrštanjem ogrozda i crne ribizle. Ima interesantan ukus, bolji nego što ga ima crna ribizla. Vino uspešno pravimo i od šipaka, a još od 1970. godine, kada sam se udala, od svrekrve sam naučila kako se pravi vino od ruže, pa su deca prihvatila da asortiman prošire na vino od crvenih i belih ruža".

Upravo se zato u dvorištu proširuje zasad ruža, koje će služiti za pravljenje vina. Kako napominje porodica Šipoš, vino od ruže sadrži samo četiri do pet odsto alkohola, dok vina od ribizle, joste i šipka sadrže osam do 10 odsto alkohola.

Vina prodaju na etno manifestacijama

Vina iz porodične manufakture prodaju se na etno manifestacijama. Zarada je skromna, jer zasad ribizle još nije dospeo do punog roda, a imali su i problema sa sušenjem žbunova - nisu imali mogućnost za zalivanje, pa se trećina osušila. Na proleće planiraju da obnove ono što se isušilo, a takođe i da izbuše bunar kojim će moći da zalivaju zasad.


Povezana biljna vrsta

Josta

Josta

Sinonim: - | Engleski naziv: Gooseberries Hybrid | Latinski naziv: Ribes x nidigrolaria

Josta nastao je ukrštanjem crne ribizle i ogrozda, a ime je dobio po početnim slovima nemačkih naziva za crnu ribizlu (schwarze Johannisbeere) i ogrozd (Stachelbeere). Novi hibrid... Više [+]

Šipak

Šipak

Sinonim: - | Engleski naziv: Pomegranate | Latinski naziv: Punica L

Šipak je žbunolika biljka koja dostiže visinu do 3 m. U proleće se nakon pojave listova otvaraju crveni cvetovi, a iz njih nastaju plodovi koji dostižu maksimum svoje veličine u... Više [+]

Izvori

Dnevnik.rs


Tagovi

Desertna vina Bačka Topola Šipoš Ribizla Josta Šipak Ruža

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.